Saps si necessites recepta?

Foto

Els hipnosedants (lorazepam, diazepam, alprazolam,...) són medicaments indicats per calmar l’angoixa i/o l’estrès, per ajudar a dormir, a l’inici del tractament antidepressiu, com adjuvant per reduir el dolor i com a relaxant muscular.

Poden ser molt útils però cal seguir les indicacions mèdiques i fer-ne un bon ús. Han demostrat la seva relació de benefici durant períodes breus de temps, no majors de 3-4 setmanes. Necessiten una constant supervisió mèdica i per ser dispensat a les farmàcies necessiten prescripció mèdica.

Des del 2009, el consum d’hipnosedants a Espanya va anar creixent fins el 2013, en que es va registrar la major prevalença quan el 22.2% de la població declarava que havia pres aquests tranquil·litzants o somnífers alguna vegada a la vida.

 

Perills i addiccions

Cal evitar el consum prolongat d’aquests medicaments ja que:

  • poden desenvolupar tolerància: el cos pot acostumar-se al medicament i perdre efectivitat.
  • poden generar dependència: pot fer sentir que es necessita el medicament per estar bé.
  • pot aparèixer síndrome d’abstinència si s’interromp el consum o es redueix la dosi bruscament després d’un ús perllongat provocant ansietat, tremolors, espasmes musculars, irritabilitat, alteracions de la percepció, insomni i convulsions, que pot durar temps.

Determinats medicaments hipnosedants poden provocar disminució dels reflexos, desorientació i descoordinació i augmentar el risc de patir accidents (de trànsit, domèstics, laborals). Si s’ha de conduir llargs recorreguts i/o utilitzar maquinària pesada, tingueu-ho en compte.

 

Consells

  • Només s’han d’emprar prescrits per un metge i amb recepta mèdica.
  • Encara que els hagin receptat un cop, cal demanar una opinió mèdica abans de tornar-ne a prendre. L’automedicació pot implicar riscos per la salut.
  • No canviarem la dosi prescrita pel metge ni interromprem el tractament pel nostre compte. També és important seguir el temps d’indicació del medicament.
  • No prendre mai amb altres medicaments (inclús els que no necessiten recepta mèdica: antigripals, medicaments per la tos,...) o plantes medicinals sense consultar-ho abans amb el/la metge/metgessa o farmacèutic/a.
  • No s’han de barrejar amb depressors del sistema nerviós com l’alcohol i/o altres substàncies il·lícites (cànnabis). Es poden potenciar els seus efectes adversos o disminuint els seus efectes terapèutics. 

 

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA:

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Pastilles per al malestar. Pensem-hi!    [En línia]. Barcelona. <http://drogues.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/alcohol-limits-00001> [Consulta: 20 de febrer 2020].

OBSERVATORIO ESPAÑOL DE LAS DROGAS Y LAS ADICCIONES (OEDA). MINISTERIO DE SANIDAD, SERVICIOS SOCIALES E IGUALDAD. GOBIERNO DE ESPAÑA. INFORME 2017. Alcohol, tabaco y drogas ilegales en España. [En línia]. Espanya. <http://www.pnsd.mscbs.gob.es/profesionales/sistemasInformacion/informesEstadisticas/pdf/2017OEDA-INFORME.pdf> ]Consulta: 20 de febrer de 2020].

 


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí