Consells de Salut: Els Polls

Consell Salut Els Polls

L’ inici de l’època escolar acostuma a coincidir amb la de més risc d’infestació per polls a la població infantil.
En cas de la notificació de detecció de polls, cal seguir les següents indicacions:.


1) Exploreu la presència de polls


El freqüent rascat induït per la forta picor ocas ionada per la irritació de la saliva que l’insecte diposita a la petita ferida de la picada, és un indici d’una invasió per polls. Per confirmar la infestació però, cal comprovar la presència de llémenes enganxades a la base del cabell (especialment la zona del clatell i de darrera les orelles) o bé visualitzar algun poll viu (tot i que no sempre es pot). Cal efectuar l’exploració amb bona il·luminació i si es pot , ajudar-se d’una lupa.2) Si es comprova que hi ha infestació


- Prevenció del contagi a altres persones:

1. Cal comunicar-ho a les persones que conviuen amb l’infestat o tenen contacte amb ell. Cal doncs comunicar-ho a l’escola.
2. Desinfectar acuradament:
· Roba i llençols: rentar a la rentadora amb aigua calenta a 55ºC durant 20 minuts. A l’hora de planxar la roba es recomana utilitzar vapor a pressió ja que la calor humida és més eficaç en la desparasitació.
· Roba que no es pot rentar, s’ha de mantenir en bosses de plàstic hermèticament tancades durant 15 dies.
· Raspalls, pintes i altres estris d’ús personal s’han de submergir 1 hora en solució pediculicida, o bé rentar-los a 65ºC durant 5-10 minuts.
· Joguines de roba i de peluix, s’han de rentar a la temperatura més elevada que les seves característiques permetin.
· Passar acuradament l’aspirador per tota l’habitació de la persona parasitada (terra, estores i entapissats).- Tractament en cas d’infestació: El tractament és només per després d’una infestació. Mai per a una prevenció.

1. Adquirir en una farmàcia una loció antiparasitària a base de piretrines. (substàncies d’elecció per la seva eficàcia i seguretat) i seguir estrictament les instruccions dels diferents productes comercialitzats, tenint en compte que, amb molts d’aquests, s’haurà de repetir el tractament diverses vegades per tal de matar els polls que van sortint dels ous.
2. Mullar els cabells amb la loció. No estalviar-ne a la zona de darrere de les orelles i al clatell. Millor no cobrir el cap, però si es fa, fer-ho amb una gorra de plàstic.
3. Després del temps esmentat en les instruccions del producte, rentar el cap amb xampú.
4. Esbandir el cap amb aigua i vinagre (la proporció és d’una part de vinagre per dues d’aigua).
5. Treure les llémenes (ous) amb la mà o amb l’ajuda d’una d’una llemenera (pinta de pues molt espessa). La llemenera s’ha d’utilitzar sobre cabell humit.
6. El tractament s’ha de repetir 10 dies més tard i 20 dies després, per seguretat.
7. No oblidar de submergir en la loció pediculicida els objectes relacionats amb els cabells (pintes, raspalls, passadors, ornaments, etc.).
8. Si el nen/a segueix el tractament pot assistir normalment a l’escola.

- Si el nen/a no està infestat/da. Com es pot evitar el contagi?

1. Els preparats pediculicides (xampús, locions o cremes) no eviten la infestació i si no s’utilitzen adequadament poden afavorir l’aparició de resistències i ser irritants pel cuir cabellut.
2. Rentat freqüent del cabell, mans i ungles
3. Esbandir el cabell amb aigua i vinagre (2:1)
4. Inspecció periòdica del cabell i vigilar la detecció de la presència de polls. Raspalleu i pentineu amb cura el cabell diàriament, amb una pinta o raspall d’ús personal que es netejarà amb freqüència i reviseu amb freqüència (1 o 2 cops per setmana) el cap dels nens, especialment darrera les orelles, el clatell i el serrell.
5. En cas de detectar una infestació, avisar als possibles contactes (família, escola,... y aplicar un tractament segur i eficaç.
6. No intercanvieu objectes d’ús personal (raspalls, pintes, gorres, bufandes, cascs, roba de llit, tovalloles...).
7. Portar el cabell curt o com a mínim recollitRECORDI

· La infestació per polls no té res a veure amb la falta d’higiene, ni ha de ser motiu d’avergonyiment. Pot afectar a persones de totes les edats i és més freqüent a la tardor
· Els polls es transmeten per contacte directe i no transmeten altres malalties.
· El tractament necessita temps i perseverança.
· Si es respecten les normes d’actuació i les pautes del tractament recomanat pel farmacèutic, els polls desapareixen.

 

Obra Social La Caixa

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Consells de Salut - Els Polls 149.24 KB
Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí