Consells de Salut: Higiene Bucodental

Consell Salut La Grip. Campanya Vacunació

La higiene bucal és una mesura essencial per l’eliminació de la placa bacteriana.

La placa bacteriana és coneix com l’acumulació de microorganismes a les parets de les dents, la qual generalment no és l’origen de cap malaltia però sí el seu desequilibri, donant lloc a les càries i les malalties periodontals.

Per practicar una bona higiene bucal hi ha dos elements bàsics: el raspall i el dentifrici, però, com sempre, el farmacèutic us pot aconsellar el millor de cadascun d’ells per a cada cas.

1. El raspall:

Com ha de ser el raspall?

Com a norma d’higiene, cadascú ha d’utilitzar el seu raspall i, a més, s’ha de renovar aproximadament cada tres mesos. El raspall ha de tenir les puntes tancades per netejar bé i, amb l’ús, les cerres s’obren i el raspall deixa de netejar perfectament.

Característiques que ha de tenir un raspall dental:

- filaments de material sintètic amb les puntes arrodonides i polides
- cap del raspall petit amb l’extrem rodó
- mànec manejable amb un petit angle
- vida màxima 3 mesos

Després de fer-se servir, el raspall ha de rentar-se amb aigua o un col·lutori per eliminar-ne les restes de placa dental, aliments i dentifrici.

En resum, el raspall ha de ser personal i estar en bones condicions.

Tècnica de raspallat dental:

El pacient ha de ser ensenyat sobre la tècnica correcta del raspallat dental.
- Hem de raspallar-nos les dents després de cada àpat, i sobretot abans d’anar a dormir.
- Haurem de raspallar-les en moviments verticals, mai horitzontals. Raspallarem per dins i per fora de la dent, i a la zona dels queixals ho farem amb moviments rotatoris per arribar a tots els racons.
- Cal raspallar les dents durant uns tres minuts, netejant-ne totes les cares (les superfícies triturants, les que contacten amb els llavis i les que ho fan amb la llengua) i especialment la zona propera a la geniva. Raspallant la llengua eliminem bacteris i així afavorim un millor alè.
- Cal utilitzar pasta de dents fluorada, ja que ajuda a netejar les dents mitjançant detergents i, a més, com que conté el fluor, les enforteix. La quantitat de pasta que cal utilitzar és de la mida d’un pèsol; no cal posar-n’hi més. En el cas dels infants, feu servir una pasta de dents infantil amb una concentració menor de fluor (aproximadament de 500 ppm) i vigileu que no se l’empassin.

1. El Dentífric:

La pasta dentifrícia és una barreja homogènia de sòlids en aigua, que col·labora en la neteja dental i que complementa l’acció mecànica del raspall.

Un dentifrici ha de tenir poder de neteja, tenir una abrasivitat baixa, ser protector de les genives, tenir bon sabor i deixar una sensació de netedat i frescor.

Funcions d’un dentifrici:

• En funció dels principis actius que contingui podrà augmentar la resistència de la superfície de la dent, inhibir certes reaccions nocives del metabolisme bacterià, exercir l’acció antiinflamatòria i d’altres...
Amb fluor: Anticàries.
Amb clorhexidrina: Antibacterià-antiplaca.

Actualment disposem, a part dels dentífrics, d’altres productes que poden ajudar a una bona higiene bucal, entre ells:

a) Seda dental: ajuda a eliminar restes d’aliments que són inaccessibles al raspall i a eliminar la placa de l’espai interproximal entre les dents. Hi ha sedes totalment o parcialment encerades, amb fluor i mentolades.
La tècnica correcta alhora d’utilitzar-la és:
- Cal tallar un tros de fil de seda i enrotllar-lo entre dos dits.
- Introduir-lo tibat entre les dents, accionant suaument d’un costat a l’altre, i movent el fil de seda amb els dits de dalt a baix, 5 o 6 vegades a cada espai, baixant fins a la geniva, amb precaució per no perjudicar-la.
- Aquesta operació caldrà repetir-la en tots els espais interdentals.

b) Pólvores: barreja de sòlids tipus perborats, carbonats i polifosfats que eliminen les taques de les dents provocades pel tabac, el consum de cafè, etc.

c) Col·lutoris: solucions aquoses o hidroalcohòliques que tenen els mateixos principis actius que les pastes dentifrícies, però en menor concentració. Sols no eliminen la placa bacteriana, però sí que es poden fer servir després de raspallar-se les dents, per completar l’acció de la pasta. Cal glopejar-lo durant mínim 30 segons i no s’ha d’ingerir.

d) Xiclets: no adherents, que permeten rentar les dents sense raspall, per a ocasions especials. Són un bon element per contribuir a la higiene dental quan contenen fluor.

 

Obra Social La Caixa

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUTEls informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí