PROGRAMA INTERCANVI DE XERINGUES (PIX)

Des de l’any 1991, el Departament de Salut desenvolupa programes de reducció de danys per a usuaris de drogues per via parenteral (UDVP) entre els quals hi destaca el Programa d’Intercanvi de Xeringues (PIX). A Catalunya, el consum de drogues com la heroïna i la cocaïna per via injectada, associat a l’hàbit de compartir xeringues i estris entre els usuaris de drogues ha comportat que en els darrers vint anys aquest col·lectiu hagi patit greument els efectes de la infecció pel VIH.

L'objectiu principal del Programa és prevenir les malalties infectocontagioses associades al consum de drogues per via parenteral (infeccions pel VIH, hepatitis víriques i altres) i reduir les conductes de risc que faciliten la transmissió d’infeccions.

El Programa d'intercanvi de xeringues a Catalunya es porta a terme amb la col·laboració de farmàcies, centres d'atenció primària, associacions (ONG), educadors de carrer, centres especialitzats en reducció de danys i centres d'atenció a les drogodependències

Aquest programa consisteix en la distribució gratuïta a les oficines de farmàcia d’uns kits que contenen una xeringa que després del seu ús han de retornar a les farmàcies. L’objectiu és evitar que els usuaris comparteixin les xeringues utilitzades per administrar drogues, i eliminar els conseqüents problemes que se’n deriven.

Guia de “Propostes d’actuació per disminuir la presència de xeringues i altre material de consum de drogues a la via pública” adreçada a agents que treballen des de diferents dispositius específics de reducció de danys o no (policia, veïnat…) sobre com realitzar la recollida de material contaminat i com actuar en cas d’una punxada accidental.

Farmacies PIX TGN, Reus, Salou, Alt Camp, Tortosa - Roquetes, Mora la Nova i Calafell. Setembre 2021 220.60 KB

Folleto Informatiu Farmacies PIX 2015 307.70 KB


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí