SISTEMA PERSONALITZAT DE DOSIFICACIÓ

Projecte amb el qual es pretén garantir que els pacients segueixin de forma correcta el tractament terapèutic prescrit pel metge.


 

- Introducció

En la gent gran és freqüent l’administració continuada de medicaments. Moltes malalties agudes i cròniques els obliga a prendre un bon nombre de medicaments. Això fa que a vegades es puguin oblidar d’alguna dosi, s’equivoquin d’hora o fins i tot es confonguin de medicament. Si aquestes errades són habituals poden fer que la seva malaltia no progressi adequadament o bé empitjori. Per altra banda, en pacients polimedicats augmenta el risc de que es produeixin interaccions o reaccions adverses medicamentoses. Per tant, cal ser molt acurats en el seguiment dels malalts més grans per prevenir aquestes situacions indesitjables.


- Objectiu

El seu objectiu és col·laborar en la millora del compliment terapèutic dels pacients, que en aquests moments se situa al voltant del 50% en determinades patologies. Les oficines de farmàcia que prenen part en el Sistema Personalitzat de Dosificacions (SPD) ofereixen als usuaris la possibilitat d’accedir a la medicació que necessiten diàriament disposada en uns envasos especialment dissenyats per evitar confusions i facilitar al màxim el compliment del tractament.


- Que és?

Es tracta d’un blister que prepara la farmàcia on hi ha disposats els diferents comprimits, càpsules, etc. per hores i dies de la setmana per evitar confusions i facilitar el compliment del que s'ha prescrit a les persones grans.

Una vegada adquirits els medicament, l'usuari els lliura al farmacèutic perquè els col·loqui ordenadament en un envàs especial tipus blíster, segons la prescripció del metge, procedint-se després a tancar l’envàs hermèticament. D'aquesta manera tots els medicaments queden situats en els diferents compartiments de l'envàs i la persona només n'ha d'extreure els que s'ha de prendre en un moment determinat.

La dosi de la medicació està clarament diferenciada per dies de la setmana i per horaris. A més, en la part davantera de l'SPD hi ha una etiqueta on es fan constar els noms dels fàrmacs no inclosos en el blíster —xarops, injectables, pomades,...— que s’ha de prendre l’usuari, i com ha de fer-ho. En una etiqueta situada al revers es descriuen els medicaments inclosos en el blíster, la posologia, el número de lot i les seves característiques físiques, per facilitar, en cas que sigui necessari, la seva identificació.


- A qui va dirigit?

Aquest servei va dirigit a persones grans que viuen soles, amb malalties cròniques i polimedicats (3, 4 fàrmacs o més), amb dificultats per complir el tractament per problemes cognitius i de manipulació, pacients que prenen dosis decreixents, alternades o irregulars... Amb aquest sistema s’ajudarà al compliment terapèutic.


 

- Procediment

Per accedir a l'SPD s’ha de complir amb un seguit de requisits previs, que s’inicien amb una entrevista en profunditat entre el farmacèutic i l’usuari.

En el decurs d’aquesta, el primer explica què és l'SPD i els seus avantatges, mentre que l’usuari aporta les seves dades personals i explica detalladament els tractaments que segueix. Tots ells són incorporats a una fitxa.

Posteriorment el farmacèutic procedeix a la revisió del tractament per descartar les incidències que poden influir en el procés. Aquest procés de revisió requereix d’una estreta relació entre el farmacèutic i el metge de capçalera, no tan sols per ratificar totes les dades aportades per l’usuari, sinó també per facilitar la comunicació en el cas d’incidències i canvis de terapèutica.

Llistat Farmàcies autoritzades per l'SPD. Setembre 2021

Folleto Informatiu Farmacies SPD 2015 213.41 KB
Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí