Cosmetovigilància

Si després de l’ús d’un cosmètica facial o corporal es produeix una reacció adversa (envermelliment, picor, descamació...), el farmacèutic us pot assessora o gestionar-ne la notificació del cas a través del sistema de Cosmetovigilància.

Què són els cosmètics?

Són totes les substàncies que s'utilitzen sobre les parts superficials del cos humà (capa externa de la pell, sistema pilós i capil·lar, ungles, llavis i òrgans genitals externs) o amb les dents i les mucoses bucals, amb l'objectiu de netejar-los, perfumar-los, canviar el seu aspecte, protegir-los o mantenir-los en bon estat.
En aquesta definició s'inclouen: maquillatge, colònies, depilatoris, productes per a bany i dutxa, dentifricis, productes per a l'afaitat, desodorants i antitranspirants, xampús, entre molts uns altres.

Quines reaccions adverses es poden produir?

REACCIONS LLEUS --> La majoria són lleus i transitòries: irritacions, cremor, enrogiment, picor…
REACCIONIS MÉS FREQÜENTS --> Dermatitis de contacte irritativa, dermatitis al·lèrgica de contacte, acne cosmètic, urticària…

Què és la Cosmetovigilància?

És el conjunt d'activitats i mètodes que tenen per objecte estudiar, identificar i valorar els efectes adversos causats per productes cosmètics després de la seva posada al mercat.
El farmacèutic, com a professional sanitari que és, pot col·laborar de forma activa en la detecció de reaccions adverses provocades pels productes cosmètics a través de la Cosmetovigilància.

Consells generals d'utilització de cosmètics

 • Qualsevol producte cosmètic pot produir intolerància o al·lèrgia.
 • Les substàncies o compostos que provoquen major nombre de reaccions o al·lèrgies són les fragàncies i els conservants.
 • Els cosmètics naturals no tenen per què ser més segurs.
 • És molt important llegir les etiquetes de tots els cosmètics.
 • Algunes patologies, com la insuficiència renal o la diabetis, o el tractament amb alguns fàrmacs, poden fer-nos més vulnerables a la sensibilitat cutània.
 • Cartell d’informació pels pacients

  Links d'interès


  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí