Consum responsable complements alimentosos

Els complements alimentosos són els productes alimentaris la finalitat dels quals és complementar la dieta normal i consisteixen en fonts concentrades de nutrients (vitamines, minerals, àcids grassos, etc.) o d’altres substàncies (plantes) que tenen un efecte nutricional o fisiològic, en forma simple o combinada, comercialitzats en dosis, és a dir, càpsules, pastilles, dragees, píndoles i altres formes similars, bossetes de pólvores, ampolles de líquid, ampolles amb comptagotes i altres formes semblants de líquids i pólvores que s’han de prendre en petites quantitats unitàries.

Complements1

RECOMANACIONS EN EL CONSUM DE COMPLEMENTS ALIMENTOSOS:

 • Segueix sempre les instruccions d’ús proporcionades a l’envàs.

 • No consumeixis un complement alimentós en dosis superiors a les que s’indiquen a l'etiqueta, ja que un consum en dosis més altes de les recomanades pot tenir efectes perjudicials per a la salut, sobretot si es prolonga en el temps. La ingesta excesiva de vitamines i minerals pot ser perjudicial o causar efectes secundaris no desitjats. A fi de protegir la salut dels consumidors i garantir l'ús segur, l'EFSA (European Foos Safety Authority) ha establert uns límits màxims per a algunes vitamines i minerals que són nivells d'ingesta per sota dels quals es considera segur el consum del nutrient corresponent. Aquests nivells es refereixen a la ingesta diària de cada nutrient tenint en compte totes les fonts de la dieta. Podeu consultar-los en aquest enllaç: http://www.aesan.msssi.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/gestion_riesgos/UL_Vitaminas_Minerales_2.pdf

 • No poden substituir una dieta equilibrada. Una dieta variada i rica en fruites i verdures pot aportar tots els nutrients (vitamines i minerals) necessaris per al desenvolupament i el manteniment normal d’un organisme sa.

Complements2

 • Recorda que l’expressió “natural” no sempre és sinònim de producte segur.

 • No substitueixis els teus medicaments habituals per complements alimentosos. Segueix les recomanacions del teu metge.

 • Sempre han de ser comercialitzats amb la denominació de complement alimentós.

 • L'etiquetatge, la presentació i la publicitat dels complements alimentaris no han d'incloure cap afirmació que declari o suggereixi que una dieta equilibrada i variada no aporta les quantitats adequades de nutrients en general, ni atribuir als complements alimentaris la propietat de prevenir, tractar o curar una malaltia humana, ni es referirà en absolut a aquestes propietats.

 • Desconfia dels productes que tenen propietats i efectes increïbles o que són la “solució miraculosa" per a la salut.

 • Si compres complements alimentosos per Internet, fes-ho en pàgines d’establiments autoritzats. 


Recorda informar sempre el teu metge sobre els complements alimentosos que estiguis consumint i en particular:

 • Si tens alguna malaltia o prens medicaments. Això ajudarà al metge a considerar els possibles efectes combinats entre la medicació i el complement alimentós.

 • Si tens previst sotmetre’t a una intervenció quirúrgica.

 • Si estàs embarassada o en període de lactància.

 • Si estàs pensant en donar un complement alimentós a un infant. La majoria no són adequats per a nens.

 • Si notes o sospites que et provoca una reacció adversa.

 

Davant qualsevol dubte podeu consultar al vostre farmacèutic.

 

Obra Social La Caixa                

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí