Grip i Prevenció

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. Arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s'incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

al·lergia1

al·lergia1

Comença de cop, amb febre alta (39 o 40ºC), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Pot provocar diarrees, nàusees i vòmits (sobretot en infants). La febre que provoca la grip dura de quatre a cinc dies, i la tos i el cansament poden durar tres setmanes.

En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques.

La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

al·lergia1

Prevenció

La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l'acció més efectiva per protegir-se i protegir els altres.

 • Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga;
 • al·lergia1

 • Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-vos);
 • al·lergia1

 • Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres com a mínim durant quinze minuts al dia;
 • al·lergia1

 • Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament, i
 • Quedeu-vos a casa si creieu que esteu malalts.
 •  

  I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

   

  BIBLIOGRAFIA:

  DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA.

  Grip [En línia]. <http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/ > [Consulta: 4 gener de 2018]
  Prevenció [En línia]. <http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/prevencio/ > [Consulta: 4 gener de 2018]

   

  Obra Social La Caixa                

  L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


  Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí