La tos. Què és i per què tossim ?

La tos és un mecanisme de defensa que té el nostre organisme per protegir les vies respiratòries davant la presència de substàncies estranyes, com pols i bacteris o l’excés de mucositat.

Les causes més freqüents són infeccions que provoquen la inflamació de les vies respiratòries, també es dona en cas de patir asma o bronquitis, per la inhalació de fums o per l’hàbit de fumar.

    Tos

N’hi ha de dos tipus:

TOS SECA O NO PRODUCTIVA: produeix picor de coll i no hi ha mucositat.

TOS TOVA O PRODUCTIVA: produeix expectoració i permet eliminar les mucositats i netejar les vies respiratòries.

La tos acostuma a ser més intensa quan ens estirem o després de fer esport ja que és quan produïm secrecions a la gola que cal expulsar. Així doncs, s’aconsella dormir amb el cap més alçat.

Mesures de prevenció

  • Evitar els ambients secs.
  • No estar en llocs amb pols, sense ventilació o amb fum de tabac.
  • Evitar patir canvis sobtats de temperatura.
  • No fumar.

Tractament

Existeixen alguns remeis senzills per controlar els casos de tos lleus, com per exemple la mel, la regalèssia o els caramels per suavitzar la gola.

Per la tos seca, que no té cap utilitat fisiològica i el que fa és irritar les vies respiratòries, una dutxa de vapor pot ajudar així com medicaments antitussius.

    tos

Tos   

Per la tos productiva en principi no cal seguir cap tractament a menys que aquesta sigui molt persistent i molesta pel pacient, aleshores es poden utilitzar xarops que ajudin a desfer la mucositat (mucolítics i expectorants).  

Sigui com sigui la tos, cal beure líquids en abundància.

Normalment els medicaments per la tos es presenten en forma de xarops, ja que tenen sucre que ajuda a suavitzar la gola. Els diabètics cal que comuniquin al farmacèutic la seva malaltia per evitar la dispensació de medicaments que continguin glucosa o sacarosa.  

Moltes de les malalties que afecten a les vies respiratòries es contagien per la tos i els esternuts.

Per tant, com a recomanacions:

  • Quan tossis o esternudis cobreix-te la boca i el nas amb un mocador de paper. Si en el moment no tens res per cobrir-te, utilitza el braç/colze.
  • Fes servir mocadors de paper per netejar-te el nas. Llença’ls al cubell de les escombraries o a la paperera.
  • Neteja’t les mans després de tossir o esternudar amb aigua i sabó o amb un preparat a base d’alcohol. No et toquis els ulls ni el nas amb les mans brutes.
  • Si et faciliten una mascareta, posa-te-la. Evitaràs que altres persones es contagiïn.

 I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

BIBLIOGRAFIA:

CONSEJO GENERAL DE COLEGIOS OFICIALES FARMACÉUTICOS. La tos. [En línia]. Madrid 2017. <https://www.portalfarma.com/Ciudadanos/saludpublica/consejosdesalud/Paginas/tos.aspx> [Consulta:  31 de gener de 2019]

COL·LEGI OFICIAL DE FARMACÈUTICS DE BARCELONA. La tos. [En línia]. Barcelona.   https://www.farmaceuticonline.com/PDF/consells_tos.pdf [Consulta:  31 de gener de 2019]

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Atenció a la teva tos. [En línia]. Barcelona .http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/R/refredat/documents/atencio_a_la_teva_tos.pdf  [Consulta:  31 de gener de 2019]


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí