La Grip i la COVID-19

La Grip i la COVID-19 són malalties respiratòries contagioses.

Causes

La Grip i la COVID-19 són causades per virus diferents.

La COVID-19 està causada per la infecció d’un nou coronavirus (SARS-CoV-2) i la Grip està causada per la infecció dels virus influenza.

Foto

Signes i Símptomes

La Grip i la COVID-19 poden tenir diferents graus de signes i símptomes, que van des de l’absència de símptomes (casos asimptomàtics) a símptomes greus i en alguns casos la mort. Comparteixen moltes característiques, però hi ha certes diferències clau entre les dues malalties.

Foto

Donat que alguns dels símptomes de la Grip i la COVID-19 són semblants, pot ser difícil distingir entre ambdues malalties basant-nos només amb els símptomes, i podria ser necessari realitzar una prova de detecció para ajudar a confirmar el diagnòstic.

 

Tractament

Per la COVID-19 s’estan provant medicaments antivirals i altres teràpies per veure si poden tractar eficaçment els símptomes i escurçar la durada de la malaltia. Actualment, els tractaments eficaços només estan disponibles en forma intravenosa, de manera que no es prescriuen a pacients fora d’un centre hospitalari.

Per la Grip, els medicaments antivirals orals poden tractar els símptomes i, de vegades, escurçar la durada de la malaltia. Com que es donen per via oral, aquestes teràpies antivirals es poden prescriure tant per a pacients que no estan hospitalitzats com per a aquells que estan a l’hospital.

Vacuna

La COVID-19  no té vacuna disponible en aquest moment tot i que està en desenvolupament.

La Grip té vacuna disponible i eficaç per prevenir alguns dels tipus més perillosos o per reduir la gravetat o la durada de la malaltia.

La campanya de vacunació antigripal d’aquest any està condicionada per la incertesa al voltant del comportament que pugui presentar el nou coronavirus SARS-CoV-2. Si a això, s’afegeix que un estudi recent a Anglaterra ha demostrat que les persones infectades tant amb el virus de la grip com amb SARS-CoV-2, tenen més del doble de probabilitats de morir que algú amb el nou coronavirus sol, fa que sigui molt important vacunar-se contra la Grip aquest any, especialment el personal sanitari i sociosanitari, gent gran, preferentment a partir dels 65 anys i persones de qualsevol edat amb factors de risc. L'objectiu és protegir les persones més vulnerables a la Grip, disminuint al màxim possible la incidència del virus en aquests grups, que en gran part coincideixen amb els de la COVID-19. 

 

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA

CENTRO PARA EL CONTROL Y LA PREVENCIÓN DE ENFERMEDADES. Similitudes i diferencias entre la influenza y la COVID-19. [En línia]. <https://espanol.cdc.gov/flu/symptoms/flu-vs-covid19.htm >[Consulta:  28 setembre de 2020]

AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA. Recomanacions de vacunació contra la grip. Campanya 2020-2021. [En línia]. Programa de vacunacions, 29 juny 2020.<http://salutpublica.gencat.cat/web/.content/minisite/aspcat/promocio_salut/vacunacions/06vacunacio-antigripal/informacio-de-temporada/0356_INTRANET-SSP-Recomanacions-vacunacio-antigripal-2020-2021.pdf> [Consulta:  29 setembre de 2020]

JOHNS HOPKINS MEDICINE. Coronavirus Disease 2019 vs. the Flu. Differences: COVID-19 and the Flu. [En línia]. <https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-disease-2019-vs-the-flu> [Consulta:  29 setembre de 2020]

BMJ 2020;370:m3720 (Published 23 September 2020) [En  línia].<https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3720.abstract> [Consulta:  29 setembre de 2020]


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí