Vacunes COVID-19

La vacuna contra la COVID-19 és l’eina principal per fer front a la pandèmia que estem actualment vivint i és el punt final d’un llarg procés científic.

Aquesta vacuna, com qualsevol altra, pretén:

 • generar anticossos a la persona a qui s’administra, per protegir-la del virus i de la seva malaltia.      
 • arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia (quan una part de la població ja té els anticossos proporcionats per la vacuna, el virus queda bloquejat i disminueixen la seva propagació i els contagis fins a un nombre residual).  
    Foto

   

Quina priorització s’ha establert ?

Per a la primera etapa de vacunació, on la disponibilitat de dosis és encara limitada, s’ha establert la priorització dels grups següents: 

 • Residents i personal sanitari i sociosanitari en residències de persones grans i amb discapacitat.
 • Personal sanitari de primera línia.
 • Altres grups sanitaris i sociosanitaris.
 • Persones amb alt grau de discapacitat que requereixen d’altres persones per desenvolupar la seva vida (persones amb gran dependència no institucionalitzades).

Seguretat i eficàcia

Les vacunes enfront de la COVID-19 han estat aprovades per les agències reguladores i compleixen les dues característiques fonamentals que permeten la seva aplicació i distribució: seguretat i eficàcia.

Encara no hi ha evidència -ja que no han estat inclosos en els estudis científics- i per tant, ara per ara, no es recomana la vacunació en:

 • Menors de 16 anys.
 • Dones embarassades.
 • Dones que estiguin alletant nadons.

Com i cada quan s’administra ?

La vacuna s’administra mitjançant una injecció al braç. Hi ha vacunes que necessitaran dues dosis per reforçar-ne l’eficàcia.

Immunització

Des de la primera dosi, el cos ja comença a generar anticossos i es considera que, una setmana després de rebre la segona dosi de vacuna, hi ha protecció. Tot i això, caldrà continuar amb les mesures de protecció habituals fins que no s’assoleixi la immunitat de grup.

No se sap quant dura la immunitat després de la vacunació (encara no hi ha estudis sòlids) ni tampoc davant de la infecció natural.

Precaucions

La vacuna no pot transmetre la malaltia i no suposa cap perill per als convivents amb una persona vacunada, més aviat tot el contrari. A més a més, cal continuar mantenint la bombolla d’unitat de convivència i no barrejar-se amb altres persones fora d’ella (en la mesura que sigui possible).

Efectes secundaris

La majoria dels efectes secundaris de la vacuna contra la COVID-19 són lleus i duren habitualment un dia i no més d’una setmana. Apareixen amb més probabilitat després de la segona dosi. Aquests efectes inclouen molèsties al braç –al lloc de la injecció–, fatiga o sensació de cansament, mal de cap, dolors musculars i calfreds.

Si és necessari, es poden prendre analgèsics, com ara paracetamol, per mitigar aquests efectes, els quals, en qualsevol cas, són molt semblants als de la COVID-19.

Contraindicacions

 • Persones que hagin presentat una reacció d’hipersensibilitat de tipus anafilàctic a una dosi prèvia de vacuna contra la COVID-19 o a algun dels seus components.
 • Persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques greus. Els equips mèdics han de valorar la situació segons les condicions de risc que presentin.

RECORDA

 • Vacunar-te no t’exclou de seguir les mesures de prevenció davant de la COVID-19: mascareta, distància de seguretat, rentat constant de mans i ventilació. Fins a nou avís i amb l’objectiu de crear immunitat de grup, les persones vacunades estan obligades com la resta a respectar i continuar amb les mesures preventives per fer front al virus.
 • Vacunar-nos és una responsabilitat col·lectiva, ja que ajudarà a crear immunitat de grup,  disminuirà els efectes de la pandèmia i minimitzarà l’impacte del virus. És una responsabilitat que impacta directament a la salut i l’economia, tant la pròpia com la de la resta.

 

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

BIBLIOGRAFIA:

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. 

Què és la vacuna contra la COVID-19? Per què ens hem de vacunar? [En línia]. Barcelona. <https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/ > [Consulta: 14 de gener de 2021].

Ciutadania (Vacuna COVID-19). Preguntes freqüents de la ciutadania[En línia]. Barcelona.<https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacuna-covid-19/ciutadania/ > [Consulta: 14 de gener de 2021].

20210219 Infografia efectes adversos vacuna COVID19 - CGCOF 649.55 KB

20210219 Infografia efectes adversos vacuna COVID19 - CGCOF 559.99 KB
Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí