Consells per l’estiu

L’estiu és una bona època per incorporar hàbits saludables al nostre dia a dia, com ara seguir una alimentació equilibrada o fer activitat física.

Seguir algunes recomanacions us pot ajudar a prevenir riscos i gaudir d'un estiu saludable i segur.

 • Menja fruites de temporada i segueix la recomanació de menjar, almenys, cinc racions de fruita i verdura al dia.
 • Segueix les normes bàsiques d’higiene alimentària. Les elevades temperatures i el temps transcorregut entre que es prepara el menjar i es consumeix si s’opta per fer un pícnic o una barbacoa a l’aire lliure poden afavorir el creixement microbià i causar una toxiinfecció alimentària.
 • Mou-te! Passeja, fes una excursió en família, juga activament amb els més menuts de la casa, neda, fes esport amb els amics... Aprofita el bon temps  per augmentar el teu nivell d’activitat física d’una manera fàcil. Evita, però, fer exercici a les hores de més calor, porta sempre aigua i beu-ne sovint.

        Foto

D’altra banda, la calor, el sol i l’aigua ens poden jugar males passades si no apliquem mesures de protecció per garantir la nostra seguretat.

 • L'excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures molt altes es perllonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata.
 • Si es vol prendre el sol, cal fer-ho amb cura. Només 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades poden danyar la pell. Apliqueu-vos filtre solar amb factor de protecció adequat al tipus de pell.
 • El bany a la platja o a la piscina, tot i que és una activitat saludable i divertida, pot comportar alguns riscos que cal prevenir, com les lesions per caigudes o relliscades i els ofegaments.
 •         Foto

  A l’estiu augmenta el risc de picades i mossegades d’insectes i altres animals:

  • Aplica les mesures de prevenció recomanades per protegir-vos de les picades i de les mossegades.
  • Aprèn a tractar-les en cas que es produeixin per prevenir possibles complicacions en les lesions.
  • Tingues especial cura amb les meduses a la platja i amb els escurçons a la muntanya.

  Si marxes de viatge:
  • Informa’t bé de les característiques del país de destí i de les mesures que s’han de prendre per gaudir de l’experiència amb bona salut.
  • Recorda't de preparar amb suficient antelació una petita farmaciola, que inclogui medicaments bàsics per tractar trastorns comuns, com febre, mal d’estómac o mal de cap, material de primers auxilis i altres articles que puguis necessitar durant la teva estada.

          Foto

  Gaudir de l’estiu no vol dir caure en excessos. L'increment del temps de lleure i la proliferació de festes i celebracions no és excusa per beure alcohol o consumir drogues. També cal evitar l’abús dels aliments fregits, característics dels barets de platja, o del menjar ràpid.

  Els dies de vacances són una bona oportunitat per desconnectar del mòbil, l’ordinador i la tauleta. Aprendre a utilitzar les noves tecnologies amb responsabilitat i mesura comporta molts beneficis.  

   

  I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

   

   

  BIBLIOGRAFIA:

  DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. 

  Consells per l’Estiu. [En línia]. Barcelona. <https://canalsalut.gencat.cat/ca/actualitat/campanyes/calor-estiu/consells/?fbclid=IwAR1zqvO9T8CgsHLJv7nCVe2jqJyJu0uXKvYqpZRWw2z_ehUw_tQkAXwHB-w>[Consulta: 8 de juliol de 2021].

  Cop de calor. [En línia]. Barcelona. <https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/cop-de-calor/ >[Consulta: 8 de juliol de 2021].

  Protegiu-vos de les picades i mossegades d'animals, especialment a l'estiu. [En línia]. Barcelona.  <https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-per-a-tot-lany/estiu/picades-mossegades/ >[Consulta: 8 de juliol de 2021].

  Protecció solar. [En línia]. Barcelona <https://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-per-a-tot-lany/estiu/proteccio-solar/>[Consulta: 8 de juliol de 2021].


  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí