Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer

SETMANA CATALANA DE PREVENCIÓ DEL CÁNCER de l’1 al 8 d'octubre amb el lema: “Menja sa i mou-te”.

Objectiu

Fomentar els estils de vida saludables per reduir el risc de patir càncer.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), entre un 30 i un 50% dels càncers es podrien prevenir amb estils de vida saludables.

D'acord amb les recomanacions del Codi Europeu contra el Càncer, la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer posa l'èmfasi en tres aspectes:

 1. Alimentació saludable
 2. Pes saludable
 3. Activitat física diària

Foto

Factors de risc del càncer

Actualment es desconeix exactament per què una persona desenvolupa càncer i una altra no. La recerca científica mostra que alguns factors de risc incrementen les possibilitats de desenvolupar càncer. Els més rellevants són:

 • TABAQUISME

  El consum habitual del tabac, així com l’exposició continuada al fum ambiental del tabac, augmenten el risc de desenvolupar càncer.
  Es relacionen amb el consum de tabac el càncer de pulmó, laringe, boca, gola, esòfag, estómac, pàncrees, ronyó i bufeta urinària.
 • INGESTA D'ALCOHOL

  El consum diari de més de dues unitats al dia en els homes i més d’una en les dones, de beguda amb alcohol al llarg del temps pot incrementar el risc de desenvolupar alguns tipus de càncer, com ara el de boca, gola, laringe, esòfag, fetge i mama. El risc augmenta en relació directa amb la quantitat de consum d’alcohol.
  Per a la majoria d’aquests tipus de càncer, el risc pot créixer encara més si a l’alt consum d’alcohol sumem el consum de tabac.
 • EXPOSICIÓ SOLAR

  Les radiacions ultraviolades formen part de l’energia que emet el sol. Aquestes radiacions també es poden produir amb llums per bronzejar.
  L’exposició a les radiacions ultraviolades sense cap tipus de protecció cutània poden produir l’envelliment prematur de la pell i causar lesions que podrien conduir a un càncer de pell.
 • DIETA INADEQUADA, BAIXA ACTIVITAT FÍSICA I SOBREPÈS. 

  Les persones que porten una dieta pobra en fruites i vegetals i amb excés de greix d’origen animal, amb una activitat física insuficient o bé pateixen sobrepès, tenen un risc més elevat de desenvolupar càncer.
  Alguns estudis relacionen aquests factors de risc amb els càncer de mama, còlon, esòfag, ronyó i úter.

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA:

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. 

“Menja sa i mou-te”, lema de la X Setmana catalana de prevenció del càncer. [En línia]. Barcelona.< https://salutpublica.gencat.cat/ca/detalls/Article/Menja-sa-i-mou-te-lema-de-la-X-Setmana-catalana-de-prevencio-del-cancer > [Consulta: 8 d’octubre de 2021].

 “Prevenció del Càncer”. [En línia]. Barcelona.< https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/cancer/prevencio/ > [Consulta: 8 d’octubre de 2021].

“Factors de risc del cáncer”. [En línia]. Barcelona.< https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/cancer/prevencio/factors-de-risc/> [Consulta: 8 d’octubre de 2021].


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí