Toxiicoinfeccions alimentàries a l'estiu

Les toxiinfeccions alimentàries són les malalties que es produeixen per la ingestió d'aliments amb presència de gèrmens patògens o les seves toxines. Presenten una elevada estacionalitat, incrementant-se notablement durant els mesos d'estiu, i, tenen el seu origen en la ingestió de bacteris o virus vehiculats a l'aliment (infecció), de toxines produïdes i prèviament formades per bacteris a l'aliment (intoxicació) o de formes parasitàries en fases concretes del seu cicle evolutiu a l´aliment (infestació). Tot i que poden afectar la majoria de població, hi ha grups més susceptibles (nens, ancians, dones embarassades i persones immunodeprimides) en els quals, degut a la deshidratació o sepsi, les conseqüències clíniques poden ser de més gravetat i, fins i tot, causar la mort.

      Foto


CAUSES

Habitualment, s´associen com a factors desencadenants de les toxiinfeccions alimentàries:
-Condicions higièniques deficients durant la producció i/o elaboració dels aliments.
-Ús d´aigua no potable i exposició a insectes i animals.
-Tractament tèrmic insuficient o consum de productes sense tractament tèrmic.
-Condicions d'emmagatzematge a temperatures massa elevades, amb trencaments de la cadena de fred.
-Contaminació creuada entre; aliments, aliments i manipulador, aliments i superfície.


SÍMPTOMES


Majoritàriament, i depenent del patògen implicat, els símptomes apareixen a les poques hores o dies de la ingesta de l'aliment contaminat. Solen produir-se quadres de vòmits i nàusees, dolor abdominal amb recargolaments, diarrees, feblesa, pèrdua de la gana i a vegades febre.
Normalment, els símptomes d’una toxiinfecció alimentària remeten al cap d’una setmana. Si els símptomes com vòmits i/o diarrea persisteixen o empitjoren, es detecta sang a la femta, hi ha pèrdua de visió i/o confusió, es té molta febre i/o rigidesa al coll o s´observen símptomes de deshidratació greu, cal anar ràpidament al metge o centre sanitari més proper.


COM EVITAR-LES?

·Renta´t bé les mans, les superfícies i els estris que entrin en contacte amb els aliments abans i durant la seva manipulació.
·Renta i neteja adequadament les fruites i verdures abans de consumir-les. Utilitza sempre aigua potable per a qualsevol dels usos.
·Refrigera o congela immediatament els aliments que es poden fer malbé. No els consumeixis si estan exposats a temperatura ambient. En cas de dubte, rebutja´ls.
·Descongela els aliments de manera segura i separa el aliments crus dels que estan preparats per menjar.
·Cuina els aliments a una temperatura segura, aplicant tractaments de cocció adequats. ·Consumeix-los de manera immediata o refrigera´ls immediatament.
·Evita preparats amb ou cru com maioneses, salses o truites amb cocció insuficient.

      Foto



SI VOLS MENJAR A L´AIRE LLIURE…

·Conserva en neveres els aliments que requereixin fred. Utilitza bosses refrigerants o glaçons protegits perquè no regalimin aigua. Els glaçons només serveixen per mantenir el fred i no pas per refredar els aliments. Un cop els glaçons s’han fos, l’aliment deixa de ser segur.
·Separa els productes crus dels productes cuits o llestos per al consum. Aïlla en recipients hermètics la carn i el peix cru, i posem-los al fons de la nevera per evitar que se’n desprenguin sucs que puguin contaminar la resta d’aliments.
·Durant el viatge, posa la nevera en el lloc més fresc del vehicle i connecta l’aire condicionat.
Un cop arribats a l'indret del pícnic, treu el més aviat possible la nevera del cotxe i deixa-la a l’ombra. No obris la nevera si no és necessari; cada cop que ho fas, es perd fred de l’interior.
·Renta bé els vegetals crus i la fruita a casa. Prepara les amanides variades al darrer moment, mai a casa.
·Vigila que la carn estigui ben cuita i evita preparats que duguin ou cru. Utilitza sempre aigua potable.

      Foto



BIBLIOGRAFIA

AGÈNCIA CATALANA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA. Consells sobre seguretat alimentària.[En línia].<https://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/consells_sobre_seguretat_alimentaria/>/>   [Consulta: 1 de juny de 2022].

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT.Guia per a la prevenció i el control de les toxiinfeccions alimentàries.[En línia]. <https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_Professionals /Vigilancia_epidemiologica/documents/arxius/epitia2006.pdf>.[Consulta: 1 de juny de 2022].

AGENCIA ESPAÑOLA DE SEGURIDAD ALIMENTARIA Y NUITRICIÓN.Prevenir intoxicaciones alimentarias en verano. [En línia]. <https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/noticias_ y_actualizaciones/temas_de_interes/campania_verano.htm.> [Consulta: 1 de juny de 2022].


Aquest portal web només utilitza cookies pròpies i de tercers amb finalitat tècnica, i no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant, conté enllaços a llocs web de tercers com polítiques de privacitat alienes a aquesta empresa que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.
Aceptar tot. OK Més informació aquí