|
Les toxiinfeccions alimentàries són les malalties que es produeixen per la ingestió d'aliments amb presència de gèrmens patògens o les seves toxines. Presenten una elevada estacionalitat, incrementant-se notablement durant els mesos d'estiu, i, tenen el seu origen en la ingestió de bacteris o virus vehiculats a l'aliment (infecció), de toxines produïdes i prèviament formades per bacteris a l'aliment (intoxicació) o de formes parasitàries en fases concretes del seu cicle evolutiu a l´aliment (infestació). Tot i que poden afectar la majoria de població, hi ha grups més susceptibles (nens, ancians, dones embarassades i persones immunodeprimides) en els quals, degut a la deshidratació o sepsi, les conseqüències clíniques poden ser de més gravetat i, fins i tot, causar la mort. |
|
Habitualment, s´associen com a factors desencadenants de les toxiinfeccions alimentàries:
-Condicions higièniques deficients durant la producció i/o elaboració dels aliments.
-Ús d´aigua no potable i exposició a insectes i animals.
-Tractament tèrmic insuficient o consum de productes sense tractament tèrmic.
-Condicions d'emmagatzematge a temperatures massa elevades, amb trencaments de la cadena de fred.
-Contaminació creuada entre; aliments, aliments i manipulador, aliments i superfície.
SÍMPTOMES
Majoritàriament, i depenent del patògen implicat, els símptomes apareixen a les poques hores o dies de la ingesta de l'aliment contaminat. Solen produir-se quadres de vòmits i nàusees, dolor abdominal amb recargolaments, diarrees, feblesa, pèrdua de la gana i a vegades febre.
Normalment, els símptomes d’una toxiinfecció alimentària remeten al cap d’una setmana. Si els símptomes com vòmits i/o diarrea persisteixen o empitjoren, es detecta sang a la femta, hi ha pèrdua de visió i/o confusió, es té molta febre i/o rigidesa al coll o s´observen símptomes de deshidratació greu, cal anar ràpidament al metge o centre sanitari més proper.
COM EVITAR-LES?
|
·Renta´t bé les mans, les superfícies i els estris que entrin en contacte amb els aliments abans i durant la seva manipulació. |
|
|
·Conserva en neveres els aliments que requereixin fred. Utilitza bosses refrigerants o glaçons protegits perquè no regalimin aigua. Els glaçons només serveixen per mantenir el fred i no pas per refredar els aliments. Un cop els glaçons s’han fos, l’aliment deixa de ser segur. |
|
AGÈNCIA CATALANA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA. Consells sobre seguretat alimentària.[En línia].<https://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/consells_sobre_seguretat_alimentaria/>/> [Consulta: 1 de juny de 2022].
GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT.Guia per a la prevenció i el control de les toxiinfeccions alimentàries.[En línia]. <https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_Professionals /Vigilancia_epidemiologica/documents/arxius/epitia2006.pdf>.[Consulta: 1 de juny de 2022].
AGENCIA ESPAÑOLA DE SEGURIDAD ALIMENTARIA Y NUITRICIÓN.Prevenir intoxicaciones alimentarias en verano. [En línia]. <https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/web/noticias_ y_actualizaciones/temas_de_interes/campania_verano.htm.> [Consulta: 1 de juny de 2022].