L'etiqueta dels aliments. De què ens informa ?

 • L’etiqueta dels aliments és l’eina que tenen els consumidors per obtenir la informació bàsica necessària sobre el que s’està comprant.

Actualment les etiquetes dels aliments contenen molta informació. Cal saber seleccionar la informació que hi trobareu per tal de fer una compra més segura i saludable d’acord amb les vostres necessitats.

1.  La composició de l’aliment

 • LLISTA D’INGREDIENTS: permet conèixer de què està fet l’aliment i comparar-lo amb un altre de similar. S’ordenen de major a menor pes.
 • QUANTITAT NETA O CONTINGUT NET: és la quantitat d’aliment, en volum o pes, que conté el producte sense l’envàs. S’expressa en litres (l o L), en centilitres (cl) o mil·lilitres (ml) en cas d’aliments líquids; en kilograms (kg) o grams (g) en cas d’aliments sòlids.
 • PES ESCORREGUT: és el pes de l’aliment sòlid quan se li extreu el líquid de cobertura.
 • GRAU ALCOHÒLIC: és el contingut d’alcohol expressat en volum. És obligatori indicar-lo quan les begudes contenen un grau superior a 1,2%.
 • ETIQUETATGE D’ORGANISME MODIFICAT GENÈTICAMENT (OMG): els aliments modificats genèticament han de portar a l’etiqueta una referència clara d’aquesta condició.

2.  Característiques nutricionals

La informació nutricional ens permet conèixer, comparar i triar els aliments en funció de les nostres necessitats.

 

Està inclosa en les etiquetes dels aliments i s’expressa:

 • sempre per 100 grams o 100 mil·lilitres de producte, així podem comprar el valor nutricional entre diferents aliments.

etiquetes

Ens indica sempre:

  • Valor energètic: la quantitat d’energia que té l’aliment, expressat en quilojoules -kJ- i quilocalories -kcal-. Aquesta energia depèn de la quantitat de proteïnes (1g = 4 kcal), hidrats de carboni (1 g = 4 kcal) i lípids (1 g = 9 kcal).
  • Quantitat de cada nutrient:
   Greixos
   Greixos saturats: són els greixos d’origen animal, olis de coco i palma i brioxeria.
   Hidrats de carboni: són de dos tipus: els sucres (mel, sucre blanc) i els midons (pa, pasta, arròs). Alguns productes contenen uns tipus d’edulcorants utilitzats com a substitutius del sucre perquè tenen menys valor energètic ( 1 g = 2,4 kcal).
   Proteïnes: les fonts principals són la carn, el peix, els ous, la llet i derivats, i els llegums.
   Sal: un consum elevat de sal augmenta el risc d’hipertensió en adults. Es recomana que el consum de sal no superi els 5 g al dia. Cal saber que 1 g de sodi equival a 2,5 g de sal.

Opcionalment també pot informar de:

Greixos monoinsaturats: els trobem a l’oli d’oliva.
Greixos poliinsaturats: estan en el peix blau, fruita seca i oli de gira-sol.
Polialcohols
Midó
Fibra alimentària: són hidrats de carboni no digeribles per l’organisme.
El consum diari de 25 g o més de fibra té efectes beneficiosos per a la salut. La trobem a  les hortalisses, llegums, fruita, verdura i productes integrals.
Vitamines i minerals: són micronutrients, que no tenen valor energètic però que són indispensables per al nostre organisme.

 • A més, es pot expressar per:

Porció o unitat de consum
Percentatge de la ingesta de referència (%IR): la ingesta de referència són les quantitats diàries recomanades d’energia, greixos, carbohidrats, sucre i sal. La ingesta de referència de calories d'un adult mitjà és de 2000 kcal (= 8400 kJ) al dia.

Les declaracions, com ara Font de proteïnes, sense sucre, light, el calci és necessari per al creixement i el desenvolupament normals dels ossos en els nens, destaquen alguna propietat benèfica de l’aliment. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària les avalua científicament i les seves condicions d’ús estan regulades per llei a fi que s’utilitzin amb veracitat.

3. La informació per a al·lèrgics, celíacs i altres grups

Hi ha 14 ingredients alimentaris que, per la seva capacitat al·lergògena, s’han d’indicar obligatòriament en la llista d’ingredients: llet, els ous, el blat (cereals amb gluten), crustacis, mol·luscs o el peix, cacauets, soja, fruits secs, etc.

L’advertiment “Pot contenir”, es posa quan hi ha un risc de presència accidental d’algun d’aquests al·lergen.

En aliments aptes per a celíacs, s’ha d’indicar si l’aliment és:
 • Molt baix en gluten: quan el nivell és entre 20 i 100 mg/kg.
 • Sense gluten: quan el nivell és inferior a 20 mg/kg.  

  Etiquetes

Les mencions obligatòries són:

• Conté regalèssia

• Conté una font de fenilalanina

• Amb sucre i edulcorant

• Contingut elevat de cafeïna.

4. Les condicions de conservació i d’ús de l’aliment

 • DATA DE CADUCITAT: A partir d'aquesta data l'aliment comença a fer-se malbé i no es pot consumir. Són aliments molt peribles (de vida curta), com la carn i el peix.
 • DATA DE CONSUM PREFERENT: Fins a aquesta data el fabricant garanteix que l'aliment conserva les característiques sensorials (gust, aroma, color). Després l’aliment es pot consumir si s’ha conservat d’acord amb les instruccions. Són aliments de llarga durada com ara els congelats, pasta, arròs, oli, xocolata, ... 

 • INSTRUCCIONS D'ÚS: Permeten un ús apropiat de l'aliment.
 • CONDICIONS DE CONSERVACIÓ: S’han de seguir per garantir que el producte arriba en bones condicions fins a la data de caducitat o de consum preferent.                                 
 •       Etiquetes

   

  5. Distintius d'origen i qualitat agroalimentària

  Aquests distintius permeten una ràpida identificació i garanteixen que el producte ha estat fabricat d’acord amb una norma específica. En l’actualitat tenim:

  • Denominació d’origen protegida (DOP):

  Etiquetes    

  Les característiques de l’aliment es deuen essencialment al fet que ha estat produït en una zona geogràfica determinada que la fa inimitable.

  • Indicació geogràfica protegida (IGP):

  Etiquetes  

  La reputació del producte es deu al fet que està produït seguint uns mètodes que n’asseguren la qualitat i que només s’apliquen en aquella zona geográfica.

  • Marques de qualitat:

  Etiquetes     

  És un distintiu que la Generalitat atorga a productes agroalimentaris elaborats amb unes característiques superiors a les dels productes normals, fixades per un reglament específic i supervisades per una entitat certificadora. 

  • Producció integrada (PI):

  Etiquetes

  Aquesta etiqueta certifica que els aliments s’han obtingut utilitzant mètodes de producció i elaboració que garanteixen una alta qualitat dels productes i una protecció del medi ambient.

  • Producció ecològica:

  Etiquetes

  Aquests aliments s’elaboren complint unes normes europees que asseguren una producció sense residus de productes de síntesi química, respectuosa amb el medi ambient i el benestar dels aliments i que els atorga unes característiques sensorials úniques.

  • Etiquetatge facultatiu:

  Les etiquetes d’alguns aliments, com ara els ous o la carn de vedella, anyell o cabrit, poden contenir informació complementària com ara l’edat de l’animal o el sistema d’alimentació. Tota aquesta informació la verifica l’autoritat o un organisme certificador acreditat.

  6. La naturalesa i l’origen

  • LA DENOMINACIÓ o EL NOM DE L’ALIMENT: permet reconèixer la naturalesa de l’aliment i inclou informació sobre el tractament al qual s’ha sotmès (fumat, en pols, UHT, congelat, ...) 
  • DISTRIBUÏT PER o FABRICAT PER: el nom o la raó social i adreça del fabricant o del envasador o del venedor establert a la Unió Europea.
  • LA PROCEDÈNCIA: el país d’origen o lloc de procedència s’ha d’indicar quan la seva omissió pugui induir a error al consumidor sobre l’origen real de l’aliment. 
  • Nº DE LOT o L: permet seguir la traçabilitat del producte des de l’origen fins als llocs de venda. 

  Davant qualsevol dubte podeu consultar al vostre farmacèutic.

   

  BIBLIOGRAFIA:

  AGÈNCIA CATALANA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA. GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT:

  Informació nutricional. [En línia]. Barcelona, agost 2016. <http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/seguretat_alimentaria_per_temes/etiquetatge_dels_aliments/informacio_nutricional/>  [Consulta: 1 d’agost de 2017]

  De què ens informa l’etiqueta dels aliments ? [En línia]. Barcelona, desembre 2010. <http://acsa.gencat.cat/web/.content/Documents/eines_i_recursos/full_etiquetatge_cat.pdf> [Consulta: 1 d’agost de 2017]


  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí