Actualment les etiquetes dels aliments contenen molta informació. Cal saber seleccionar la informació que hi trobareu per tal de fer una compra més segura i saludable d’acord amb les vostres necessitats.
1. La composició de l’aliment
2. Característiques nutricionals
| La informació nutricional ens permet conèixer, comparar i triar els aliments en funció de les nostres necessitats.
Està inclosa en les etiquetes dels aliments i s’expressa:
|
|
Ens indica sempre:
Opcionalment també pot informar de:
Greixos monoinsaturats: els trobem a l’oli d’oliva.
Greixos poliinsaturats: estan en el peix blau, fruita seca i oli de gira-sol.
Polialcohols
Midó
Fibra alimentària: són hidrats de carboni no digeribles per l’organisme. El consum diari de 25 g o més de fibra té efectes beneficiosos per a la salut. La trobem a les hortalisses, llegums, fruita, verdura i productes integrals.
Vitamines i minerals: són micronutrients, que no tenen valor energètic però que són indispensables per al nostre organisme.
Porció o unitat de consum
Percentatge de la ingesta de referència (%IR): la ingesta de referència són les quantitats diàries recomanades d’energia, greixos, carbohidrats, sucre i sal. La ingesta de referència de calories d'un adult mitjà és de 2000 kcal (= 8400 kJ) al dia.
Les declaracions, com ara Font de proteïnes, sense sucre, light, el calci és necessari per al creixement i el desenvolupament normals dels ossos en els nens, destaquen alguna propietat benèfica de l’aliment. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària les avalua científicament i les seves condicions d’ús estan regulades per llei a fi que s’utilitzin amb veracitat.
3. La informació per a al·lèrgics, celíacs i altres grups
Hi ha 14 ingredients alimentaris que, per la seva capacitat al·lergògena, s’han d’indicar obligatòriament en la llista d’ingredients: llet, els ous, el blat (cereals amb gluten), crustacis, mol·luscs o el peix, cacauets, soja, fruits secs, etc.
L’advertiment “Pot contenir”, es posa quan hi ha un risc de presència accidental d’algun d’aquests al·lergen.
En aliments aptes per a celíacs, s’ha d’indicar si l’aliment és:
|
|
Les mencions obligatòries són:
• Conté regalèssia
• Conté una font de fenilalanina
• Amb sucre i edulcorant
• Contingut elevat de cafeïna.
4. Les condicions de conservació i d’ús de l’aliment
|
INSTRUCCIONS D'ÚS: Permeten un ús apropiat de l'aliment. CONDICIONS DE CONSERVACIÓ: S’han de seguir per garantir que el producte arriba en bones condicions fins a la data de caducitat o de consum preferent. |
|
5. Distintius d'origen i qualitat agroalimentària
Aquests distintius permeten una ràpida identificació i garanteixen que el producte ha estat fabricat d’acord amb una norma específica. En l’actualitat tenim:
|
|
Les característiques de l’aliment es deuen essencialment al fet que ha estat produït en una zona geogràfica determinada que la fa inimitable. |
|
|
La reputació del producte es deu al fet que està produït seguint uns mètodes que n’asseguren la qualitat i que només s’apliquen en aquella zona geográfica. |
|
|
És un distintiu que la Generalitat atorga a productes agroalimentaris elaborats amb unes característiques superiors a les dels productes normals, fixades per un reglament específic i supervisades per una entitat certificadora. |
|
|
Aquesta etiqueta certifica que els aliments s’han obtingut utilitzant mètodes de producció i elaboració que garanteixen una alta qualitat dels productes i una protecció del medi ambient. |
|
|
Aquests aliments s’elaboren complint unes normes europees que asseguren una producció sense residus de productes de síntesi química, respectuosa amb el medi ambient i el benestar dels aliments i que els atorga unes característiques sensorials úniques. |
Les etiquetes d’alguns aliments, com ara els ous o la carn de vedella, anyell o cabrit, poden contenir informació complementària com ara l’edat de l’animal o el sistema d’alimentació. Tota aquesta informació la verifica l’autoritat o un organisme certificador acreditat.
6. La naturalesa i l’origen
Davant qualsevol dubte podeu consultar al vostre farmacèutic.
BIBLIOGRAFIA:
AGÈNCIA CATALANA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA. GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT:
Informació nutricional. [En línia]. Barcelona, agost 2016. <http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/seguretat_alimentaria_per_temes/etiquetatge_dels_aliments/informacio_nutricional/> [Consulta: 1 d’agost de 2017]
De què ens informa l’etiqueta dels aliments ? [En línia]. Barcelona, desembre 2010. <http://acsa.gencat.cat/web/.content/Documents/eines_i_recursos/full_etiquetatge_cat.pdf> [Consulta: 1 d’agost de 2017]