Actuació del farmacèutic en Psoriasi

La Psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica de la pell d’etiologia genètica i no contagiosa.

Actualment afecta entre un 2-3% de la població d'arreu del món i acostuma a aparèixer entre els 15 i els 35 anys, tot i que pot presentar-se a qualsevol edat.

Tot i que no és una malaltia hereditària, es creu que hi ha una predisposició genètica a patir-ne. A més, hi ha una sèrie de factors ambientals que poden provocar un episodi o un empitjorament de la psoriasi, com ara infeccions bacterianes o víriques, ferides cutànies, alguns medicaments o una situació d'estrès, entre d'altres. 

Psoriasi     

La manifestació més habitual és l'aparició de lesions cutànies de mida i gruix variable, rosades-vermelloses i amb escates blanquinoses nacrades a la superfície.

Generalment, es localitzen als colzes i als genolls, però també són habituals al cuir cabellut i la part baixa de l'esquena.

S'ha de tenir en compte que pot afectar qualsevol zona del cos.

Hi ha diferents tipus de psoriasi: en plaques (la més comuna i es caracteritza per les lesions vermelloses amb escates blanques nacrades); inversa (es localitza típicament als plecs cutanis del cos. aixelles, engonals, sota els pits o entre les natges); en gotes (les lesions són molt petites i es distribueixen de manera irregular per tot el cos); eritrodèrmica (poc freqüent i en aquest cas l'envermelliment de la pell és molt intens i cobreix quasi tota la superfície cutània); pustulosa (poc habitual i es caracteritza per l'aparició de pústules estèrils -grans de pus no infecciosos- sobre les plaques).

En algunes ocasiones, les persones poden desenvolupar artritis psoriàsica experimentant dolor, calor i envermelliment de l'articulació, amb incapacitat de moure-la. Són símptomes característics el dolor dels talons, els dits inflamats en forma de salsitxa i el mal d'esquena.

La psoriasi és una malaltia crònica i, per tant, no té cura definitiva, però actualment tenim a l'abast diferents tractaments per pal·liar-ne tots els símptomes i signes i aconseguir, en la majoria de casos, la resolució de les lesions cutànies. L'especialista en dermatologia ha d'establir quin és el més adequat per a cada pacient en funció del tipus de psoriasi, la localització, l'extensió i gravetat, i d'altres característiques de la persona. 

Actuació Dermofarmacèutica en la Psoriasi

El farmacèutic, com a professional de salut, disposa de les eines i recursos necessaris per abordar aquests pacients, facilitant:

1.    CONSELLS SOBRE MESURES HIGIÈNICO-COSMÈTIQUES

Psoriasi     

 • Correcta higiene de la pell amb sabons neutres que incorporin emol·lients.
 • Realitzar banys millor que dutxes. Punts Claus: aigua temperada, ensabonar i aclarir bé les zones de plaques per eliminar si hi ha restes de tractaments farmacològics anteriors, no utilitzar esponges ni guants de crin ni raspalls. Assecar sense friccionar, amb petits cops, i deixar la pell humida per després aplicar-hi la hidratació. 
 • Mantenir la pell ben hidratada amb l'ús de locions que la suavitzin i n'augmentin l'elasticitat. Cal evitar-ne la sequedat, que pot provocar picor i irritació i empitjorar la psoriasi.
 • Informar-se sobre com s'han d'aplicar els tractaments tòpics per aconseguir-ne el màxim rendiment i prevenir possibles efectes secundaris.
 • Evitar l'aplicació de colònies i perfums sobre la superfície corporal.
 • Pel cuir cabellut s’aconsella alternar els xampús de tractament amb xampús suaus d’ús freqüent, el rentat haurà de ser suau, sobretot si hi ha plaques. Si s’asseca amb assecador, millor no utilitzar temperatures molt elevades i, a l’hora de pentinar, utilitzar un raspall de pues de senglar enlloc de plàstic.
 • En el cas de l’afaitat o depilació, es recomana utilitzar navalla o maquineta en els llocs on hi hagi lesions, enlloc d’utilitzar mètodes que consisteixin en estirar el pèl. Utilitzar productes sense alcohol i evitar tant la cera freda com la calenta en les lesions.
 •                                                 Psoriasi

  2.    CONSELLS EN RELACIÓ AMB L’ESTIL DE VIDA, L’ALIMENTACIÓ I HÀBITS.

  Cal evitar els factors desencadenants o agreujants com ara l’estrès, ansietat, alcohol, tabac, traumatismes físics, obesitat, sequedat ambiental i fàrmacs inductors.

  Es recomanar l’exposició al sol amb fotoprotecció.

  L'alimentació juga un paper important en el desenvolupament i l'evolució de la psoriasi.  Per això es recomana:

  • Evitar el consum d'alcohol i tabac.
  • Mantenir un pes adequat.
  • Seguir una dieta equilibrada (omega 3 i 6, i carotens): reduir el consum de carn i greixos animals, i augmentar el de peix blau.
  • Bona hidratació oral. 

         Psoriasi

  Com a complements alimentaris:

  • estan contrastats amb evidència científica els àcids grassos omega-3.
  • hi ha altres complements com antioxidants (polifenols de l’oliva, vit. E, Seleni, Zinc), vitamina D, probiòtics i l’àcid fòlic, que milloren l’estat de la pell en general, tot i que l’evidència científica en psoriasi no ha estat demostrada.

  3.    CONTROL PER L’ADHERÈNCIA AL TRACTAMENT I A LA REVISIÓ I SEGUIMENT DEL METGE.

  Psoriasi 

  El tractament farmacològic sempre és sota prescripció mèdica i és fonamental aconseguir l’adherència terapèutica per part del pacient per obtenir l’eficàcia del tractament. En aquest sentit, el farmacèutic hi té un paper clau ja que pot realitzar un seguiment del tractament i detectar problemes d’incompliment de forma precoç.

  4.    REFORÇ EN L’AUTOESTIMA I SUPORT PSICOLÒGIC

   

  I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

   

  BIBLIOGRAFIA:

  DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Psoriasi [En línia]. Barcelona, octubre 2015. <http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/article_psoriasi> [Consulta: 25 setembre de 2017]

  GRUP DE TREBALL COFT. Protocols d’Actuació en Dermofarmàcia: Psoriasi. Març 2017.


  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí