Bon Ús dels Antibiòtics

Els antibiòtics són medicaments que s’utilitzen per tractar i prevenir malalties infeccioses causades per bacteris. No són eficaços per combatre aquelles produïdes per virus, com ara el refredat o la grip. El/la professional de la salut és l’encarregat/da d’establir el diagnòstic del pacient, l’antibiòtic específic en qüestió i les pautes d’administració.

Per ser dispensats a les farmàcies, els antibiòtics necessiten la prescripció mèdica d’un metge, odontòleg o podòleg i cal seguir les indicacions i fer-ne un bon ús.

Utilitzar correctament els antibiòtics, pot salvar vides. Tanmateix, el seu ús inadequat incrementa la seva resistència i fa que, en aquells casos que es prescriu el tractament antibiòtic apropiadament, siguin menys eficaços del que haurien de ser-ho.

Espanya és un dels països d'Europa amb major consum d'antibiòtics per habitant i, cada any, moren a l'Estat al voltant de 2.500 persones com a conseqüència d'infeccions causades per bacteris.

Què entenem per l'ús inadequat d'antibiòtics?

En la majoria de casos, un ús inadequat es refereix aquell en el qual l'antibiòtic no ha estat prescrit per un metge, per exemple, quan es pren per combatre virus com ara la grip i el refredat, o quan ha estat prescrit per un metge però no es pren d'acord amb les seves indicacions.

És cert que són una excel·lent arma terapèutica però, mal utilitzats, comporten conseqüències negatives, tant per a la salut individual com per a la salut pública. La seva inadequada utilització facilita que els bacteris puguin desenvolupar resistències.

En aquest sentit, cal que tots assumim la nostra responsabilitat en el bon ús dels antibiòtics per tal de mantenir l'eficàcia dels tractaments.

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) té recollides unes recomanacions en forma de díptic per tal de promoure l'ús adequat dels antibiòtics i conscienciar als ciutadans dels efectes negatius que pot tenir utilitzar-los inadequadament.
 • Només s’han d’emprar amb prescripció mèdica.
 • La grip i els refredats no es curen amb antibiòtics, ja que són causats per virus.
 • Cada antibiòtic serveix per tractar o prevenir una patologia determinada.
 • Informa el prescriptor de les al·lèrgies que tinguis, si és el cas, perquè així prescrigui l’antibiòtic adequat.
 • Cal respectar la dosi prescrita, les hores que cal prendre l’antibiòtic i la durada del tractament.
 • No interrompis el tractament encara que millorin els símptomes, atès que això podria provocar una recaiguda.
 • Consulta la situació particular o els dubtes que tinguis amb els professionals sanitaris.
 • L’ús inadequat d’aquest medicament pot crear bacteris resistents, és a dir, l’antibiòtic ja no podria destruir-lo o aturar-ne el creixement; fet que posa en perill la teva salut i la de tothom.
 • L’antibiòtic que va ser eficaç en una ocasió pot no ser-ho en una altra, encara que els símptomes siguin similars.
 • No guardis els sobrants a casa. Diposita’ls al punt SIGRE de la teva farmàcia i contribueix en la correcta gestió dels envasos i residus dels medicaments.
 • No t’autodiagnostiquis, no t’automediquis.

Foto


I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA

COL·LEGI OFICIAL DE FARMACÈUTICS DE TARRAGONA. Díptic: Antibiòtics. En fas un bon ús ?

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Què són els antibiòtics? <http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/informacio-i-consells/preguntes-frequents/antibiotics/> [Consulta: 27 octubre de 2020]

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Antibiòtics sí , però com cal [En línia]. Campanya de sensibilització  del Departament de Salut per promoure un ús segur i eficient dels antibiòtics i contribuir a la prevenció de l’aparició de resistències bacterianes. <http://medicaments.gencat.cat/web/.content/minisite/medicaments/ciutadania/2_informacio_sobre_medicaments/documents/arxius/campanya_antibiotics_com_cal.pdf> [Consulta: 27 octubre de 2020]


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí