Medicaments altament tòxics en nens

 

Tothom té medicaments a casa. Què passaria si un infant ingereix accidentalment algun d’aquests medicaments que els adults prenem de forma habitual? Tens cura d’on guardes la teva medicació? I la gent del teu entorn?

A les llars hi ha diverses substàncies capaces de produir una intoxicació. Les principals són els medicaments, l’alcohol i els productes de neteja. No hem d’oblidar altres productes com piles, coles, pintures o tintes de bolígrafs i plomes.

Els infants són curiosos per naturalesa, els agrada remenar-ho tot, i els més petits tendeixen a posar-se qualsevol objecte a la boca. Els medicaments els acostumen a cridar l’atenció, especialment si són de colors vius, i sovint els confonen amb llaminadures. Qualsevol descuit a la llar, com deixar al seu abast un xarop obert en un lloc fàcilment accessible, pot tenir conseqüències greus. És la nostra responsabilitat com a adults assegurar-nos que els infants es trobin en un entorn segur.

Foto

Les intoxicacions accidentals es produeixen amb major freqüència en nens i nenes d’entre 1 i 3 anys perquè a aquesta edat tenen ja certa autonomia de moviments. Les intoxicacions per medicaments són les més comunes, i els fàrmacs analgèsics (per alleujar el dolor) i els antitèrmics (per controlar la febre), principalment el paracetamol, són uns dels més freqüentment implicats perquè estan presents a gairebé totes les farmacioles i acostumen a tenir un sabor molt atractiu per als infants. No obstant això, els psicofàrmacs, sobretot les benzodiazepines (lorazepam, alprazolam, etc.), són actualment la primera causa d’intoxicacions accidentals per medicaments en nens i nenes. Això indica que el perfil d’intoxicacions en infants està canviant cap als medicaments habituals que prenen els pares i mares, avis i àvies o cuidadors i cuidadores. En aquests casos, és molt important que els medicaments no estiguin a l’abast dels nens i nenes (cuina, tauleta de nit, etc.), ja que fins i tot petites dosis poden comportar grans intoxicacions.

Sap que alguns medicaments poden ser molt tòxics per als infants ?

La majoria dels medicaments poden intoxicar els infants si els prenen accidentalment, però alguns poden produir reaccions tòxiques molt greus o ser mortals fins i tot en petites dosis.

Per què una petita ingesta de medicaments pot ser letal per als nens ?

Un sol comprimit o una culleradeta de determinats medicaments per a adults en pot contenir una quantitat massa elevada per a un infant, i provocar toxicitat cardíaca o neurològica molt greu.

On guarden les persones del seu entorn els medicaments ?

De vegades, les intoxicacions es produeixen a casa dels amics o familiars. Les persones que no conviuen amb nens poden descuidar-se de les mesures d’emmagatzematge segur. Siguin-ne conscient !

Consells per prevenir les intoxicacions

Les intoxicacions són probablement l'accident infantil més fàcilment evitable si s'adopten una sèrie de precaucions mínimes en la llar.

Encara que aquestes recomanacions van dirigides fonamentalment als pares, és important que també s'informi a totes aquelles persones tenen cura del nen quan els pares no hi són (avis, cangurs, etc.).

Foto

 • No acumuleu molts medicaments a casa: la farmaciola no hauria de contenir més que algun medicament per a la febre o el dolor, i els que necessiti algun membre de la família per tractar una malaltia crònica (diabetis, tensió alta, etc.).
 • Conserveu sempre el medicament en el seu envàs original i amb el seu corresponent prospecte.
 • Deseu els medicaments fora de l'abast dels infants, així com altres productes de venda en farmàcia, com ara col·liris, cremes i productes naturals, ja que també poden ser altament tòxics si són ingerits per un infant. Eviteu desar-los a la tauleta de nit i vigileu els llocs accessibles com les bosses de mà, els armaris oberts i la nevera.
 • Si aneu de visita a casa de familiars, amics o veïns, estigueu alerta. Si no conviuen amb nens i nenes, no tenen perquè seguir les mesures de seguretat recomanades, com ara desar els medicaments fora de l’abast dels infants.
 • Quan finalitzeu un tractament, no deseu el medicament sobrant. Podeu dur-lo als punts de recollida de medicaments de la farmàcia (Punt SIGRE).
 • Eduqueu els nens i les nenes sobre la utilitat dels medicaments i mai els compareu amb llaminadures.
 • Eviteu prendre els medicaments davant dels infants si no voleu que després us imitin.
 • Determinades situacions familiars i socials poden afavorir les intoxicacions (reunions, moments d’estrès, etc.). Mantingueu sempre l’atenció per evitar accidents.
 • No automediqueu els nens i nenes.
 • Mai administreu als infants medicaments per a adults. En alguns casos, un sol comprimit o culleradeta d’un medicament per a adults pot arribar a ser molt tòxic per a un infant.
 • Conserveu per escrit (pel vostre metge o metgessa) les dosis dels medicaments.
 • Escolliu, assessorats pel vostre metge o metgessa o farmacèutic o farmacèutica, els preparats més adequats per evitar intoxicacions: taps de seguretat, orificis de sortida estrets, etc. Si pot ser, no trieu presentacions de colors cridaners (vermell) i de molt volum. Sempre és preferible que vagin en sobres individualitzats.
 • Si heu de prendre o donar medicaments a la nit, enceneu el llum quan ho feu per tal d'assegurar-vos que és el medicament correcte i la dosi corresponent.

Medicaments SEMPRE fora de l’abast dels nens.

Fins i tot les petites dosis poden comportar GRANS INTOXICACIONS.

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

BIBLIOGRAFIA:

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Medicaments altament tòxics a l'edat pediàtrica. [En línia]. Barcelona. <http://videosalut.gencat.cat/medicaments/123811_medicaments-altaments-toxics-per-als-infants-capsula>[Consulta: 2 de març de 2021].

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Com evitar una intoxicació. [En línia]. Barcelona. <http://medicaments.gencat.cat/ca/ciutadania/seguretat/com-evitar-una-intoxicacio/ >[Consulta: 2 de març de 2021].

CENTRE D’INFORMACIÓ DE MEDICAMENTS A CATALUNYA (CedimCat). Intoxicació. [En línia]. Barcelona.<https://www.cedimcat.info/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=401&lang=ca> [Consulta: 2 de març de 2021].


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí