La Migranya

La migranya és un tipus de mal de cap molt freqüent, que sol ser intens, pulsàtil (com un batec) i afectar a mig cap, dura des d’hores fins a diversos dies, i es repeteix amb una freqüència variable durant anys. Pot anar acompanyat de nàusees, vòmits i intolerància a la llum i al soroll.

Es distingeixen dues varietats de migranya: amb aura i sense aura. L'aura és un conjunt de símptomes neurològics, generalment visuals (llums rutilants o visió borrosa), que solen precedir el mal de cap i duren entre quinze i trenta minuts.     

   Foto

Causes

No està causada per cap malaltia sinó per els canvis a nivell d’una substància química anomenada serotonina que produeix canvis reversibles en els vasos sanguinis dintre del cap.

És més freqüent en dones i en algunes famílies.

Algun factors desencadenants a causar la migranya poden ser: factors hormonals, estrès, alteració del ritme de la son, alguns aliments o begudes (sobretot les que contenen tiramina, nitrats de sodi o fenilalanina), la menstruació, l’esforç físic, el tabac, begudes alcohòliques (sobretot el vi negre), cafeïna i altres.

Símptomes

 • Dolor bategant i intens o dolor sord en un costat del cap o en tots dos
 • Dolor que empitjora amb l'activitat física.
 • Inapetència, nàusea o vòmit.
 • Canvis en la visió, que pot ser fins i tot borrosa o tenir punts cecs.
 • Molèstia causada per la llum, el soroll o les olors.
 • Cansament i confusió.
 • Tenir el nas espès.
 • Sentir fred o suar.
 • Coll tens o sensible al tacte.
 • Mareig lleu.
 • Sensibilitat al tacte en el cuir cabellut.

Diagnòstic

És suficient amb el relat dels símptomes i un examen físic.

En alguns casos, si existeixen dubtes, es poden demanar algunes proves, que són normals en la migranya.

Tractament

La migranya no es cura (encara que pot millorar o desaparèixer amb la menopausa).

Un tractament adequat pot alleugerir-ne el dolor i prevenir-ne l'aparició.

 • Tractament no farmacològic: que les persones afectades intentin identificar i evitar els desencadenants específics de la seva migranya. La fisioteràpia pot resultar útil en alguns casos. Va bé el repòs en silenci i la foscor, amb fred al cap.

 • Tractament farmacològic:
  • medicaments per alleugerir el dolor, com ara els antiinflamatoris, paracetamol, ergotamina i els seus derivats, i els fàrmacs denominats genèricament triptans.
  • medicaments preventius que intenten evitar-ne l'aparició, com ara alguns antidepressius (amitriptilina), antihipertensius (beta bloquejants), antagonistes del calci (flunaricina), antiagregants (aspirina) i antiepilèptics (àcid valproic, topiramat).

L'elecció del tractament simptomàtic o preventiu l'ha de fer i controlar un metge o una metgessa.

És molt important evitar l'automedicació per prevenir l'aparició de cefalea crònica diària, que es desencadena per abús de medicació analgèsica. Els medicaments que no requereixen recepta i els que són receptats que s'usen amb freqüència o en dosis grans poden causar altres problemes.

Prevenció

Una manera de prevenir la migranya és intentar evitar els desencadenants.

Escriure un diari pot ajudar a identificar-los.

Dormir bastant i beure força líquids també ajuden a prevenir-la.

Qualsevol tècnica de relaxació que disminueixi la tensió quotidiana funciona per evitar migranyes, com també fer activitat física amb regularitat.

L'exercici aeròbic pot ajudar a disminuir la tensió i a mantenir un pes adequat, ja que l'obesitat contribueix a les migranyes.

 

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA:

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Migranya. [En línia]. Barcelona.<https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/m/migranya/> [Consulta: 3 de setembre de 2021].

SOCIETAT CATALANA DE MEDICINA FAMILIAR I COMUNITÀRIA.La Migranya. Fulls d’Informació per a pacients 2020. <http://projectes.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/Publicacions/Docs/Fulls_Pacients/28_CAT.pdf> [Consulta: 3 de setembre de 2021].


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí