Any Internacional de les fruites i les verdures

Aquest any 2021, s’ha celebrat l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV), Impulsat per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) per sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

El lema de la campanya és: Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta. I els objectius principals són:

- Conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures.

- Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures.

- Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures.

Foto

 

Fruites, verdures i hortalisses

Encara que, estrictament, les verdures són les hortalisses constituïdes per les fulles o tiges tendres, la denominació genèrica que s’utilitza de fruites i verdures es considera que són les parts comestibles de les plantes: estructures seminíferes, flors, fruits, bulbs, gemmes, fulles, tiges, brots i arrels, tant si són conreades com si són silvestres, en estat cru o amb un processament mínim.

S’entén que les fruites i les verdures mínimament processades són aquelles que s’han sotmès a algun procés que no n’alteri la condició de fresques, com el rentat, la classificació, el retallat, el pelat, tallat o trossejat. Alguns exemples són la fruita tallada, les amanides llestes per al consum i les fruites i verdures dessecades o congelades.

Quanta fruita i verdura es recomana menjar?

Està establert que els beneficis per a la salut de les persones comencen amb un consum d’una quantitat mínima de  5 racions diàries de fruites i hortalisses. Aquests aliments s’han d’oferir a partir dels 6 mesos d’edat, i s’han de mantenir durant tota la vida com a part habitual d’una alimentació saludable. 

El consum suficient o superior de les quantitats recomanades té molts beneficis:

  • Creixement i desenvolupament dels nens.
  • Una vida més llarga.
  • Millor salut mental.
  • Salut cardiovascular.
  • Menor risc de càncer.
  • Menor risc d’obesitat.
  • Menor risc de diabetis. 
  • Millor salut intestinal.
  • Millora la immunitat.

Menjar fruita i verdura amb seguretat

Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial aquelles que no es cuinaran abans de consumir-les. El rentat elimina la brutícia dels vegetals i els possibles gèrmens o microorganismes que hi pot haver. 

En els estadis de producció i distribució ja es duen a terme nombroses accions que marca la normativa de seguretat alimentària per minimitzar aquests riscos, però a les llars també s’han de conèixer les bones pràctiques generals i aplicar-les quan preparen els aliments, per eliminar els riscos que hi pot haver i no introduir-ne de nous.

Reduir-ne la pèrdua i el malbaratament

Degut al fet que són peribles i delicades, les fruites i verdures corren el risc de no ser consumides.

La pèrdua i el malbaratament no són la mateixa cosa.

  • Les pèrdues postcollita tenen lloc a la cadena de subministrament des de la collita fins a l'arribada al mercat majorista. 
  • El malbaratament de aliments té lloc principalment al comerç minorista, al sector dels serveis alimentaris i a les llars.

Per reduir la pèrdua d'aliments a les cadenes de subministrament:

  • als països de baixos ingressos, les polítiques haurien d’incloure l'enfortiment de capacitats de les organitzacions de productors i l'augment de les inversions en infraestructura –carreteres, aigua potable, plantes d'envasament, desenvolupament de la cadena de fred– per donar suport les operacions de manipulació i distribució posteriors a la collita.
  • als països d'alts ingressos, on els malbaratament d'aliments és un problema, les polítiques haurien d’incloure el ajustament de les normes de comercialització de les fruites i verdures fresques i el suport a la recol·lecció als camps per a la seva redistribució pels bancs d'aliments.

L'Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021, ofereix als països i als participants a tot el sistema alimentari, una oportunitat considerable d'actuar i marcar la diferència dins del sector, així com de promoure dietes saludables per una nutrició adequada. Aquestes mesures, adoptades amb un enfocament integral, estaran dirigides a totes les persones, sense exclusió, i contribuiran a eliminar la gana i totes les altres formes de malnutrició i a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

 

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

BIBLIOGRAFIA:

AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA (ASPCAT).DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Any Internacional de les Fruites i Verdures. [En línia]. Barcelona <Any Internacional de les Fruites i Verdures. Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) (gencat.cat)>  [Consulta: 7 de desembre de 2021].

ORGANITZACIÓ DE LES NACIONS UNIDES PER A L'ALIMENTACIÓ I L'AGRICULTURA (FAO). 2020. Frutas y verduras – esenciales en tu dieta. Año Internacional de las Frutas y Verduras, 2021. Documento de  antecedentes. Roma. https://doi.org/10.4060/cb2395es


Aquest portal web només utilitza cookies pròpies i de tercers amb finalitat tècnica, i no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant, conté enllaços a llocs web de tercers com polítiques de privacitat alienes a aquesta empresa que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells.
Aceptar tot. OK Més informació aquí