|
Aquest any 2021, s’ha celebrat l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV), Impulsat per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) per sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat. El lema de la campanya és: Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta. I els objectius principals són: - Conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures. - Promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures. - Reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures. |
|
Fruites, verdures i hortalisses
Encara que, estrictament, les verdures són les hortalisses constituïdes per les fulles o tiges tendres, la denominació genèrica que s’utilitza de fruites i verdures es considera que són les parts comestibles de les plantes: estructures seminíferes, flors, fruits, bulbs, gemmes, fulles, tiges, brots i arrels, tant si són conreades com si són silvestres, en estat cru o amb un processament mínim.
S’entén que les fruites i les verdures mínimament processades són aquelles que s’han sotmès a algun procés que no n’alteri la condició de fresques, com el rentat, la classificació, el retallat, el pelat, tallat o trossejat. Alguns exemples són la fruita tallada, les amanides llestes per al consum i les fruites i verdures dessecades o congelades.
Quanta fruita i verdura es recomana menjar?
Està establert que els beneficis per a la salut de les persones comencen amb un consum d’una quantitat mínima de 5 racions diàries de fruites i hortalisses. Aquests aliments s’han d’oferir a partir dels 6 mesos d’edat, i s’han de mantenir durant tota la vida com a part habitual d’una alimentació saludable.
El consum suficient o superior de les quantitats recomanades té molts beneficis:
Menjar fruita i verdura amb seguretat
Totes les fruites i verdures s’han de rentar adequadament, en especial aquelles que no es cuinaran abans de consumir-les. El rentat elimina la brutícia dels vegetals i els possibles gèrmens o microorganismes que hi pot haver.
En els estadis de producció i distribució ja es duen a terme nombroses accions que marca la normativa de seguretat alimentària per minimitzar aquests riscos, però a les llars també s’han de conèixer les bones pràctiques generals i aplicar-les quan preparen els aliments, per eliminar els riscos que hi pot haver i no introduir-ne de nous.
Reduir-ne la pèrdua i el malbaratament
Degut al fet que són peribles i delicades, les fruites i verdures corren el risc de no ser consumides.
La pèrdua i el malbaratament no són la mateixa cosa.
Per reduir la pèrdua d'aliments a les cadenes de subministrament:
L'Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021, ofereix als països i als participants a tot el sistema alimentari, una oportunitat considerable d'actuar i marcar la diferència dins del sector, així com de promoure dietes saludables per una nutrició adequada. Aquestes mesures, adoptades amb un enfocament integral, estaran dirigides a totes les persones, sense exclusió, i contribuiran a eliminar la gana i totes les altres formes de malnutrició i a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.
BIBLIOGRAFIA:
AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE CATALUNYA (ASPCAT).DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Any Internacional de les Fruites i Verdures. [En línia]. Barcelona <Any Internacional de les Fruites i Verdures. Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) (gencat.cat)> [Consulta: 7 de desembre de 2021].
ORGANITZACIÓ DE LES NACIONS UNIDES PER A L'ALIMENTACIÓ I L'AGRICULTURA (FAO). 2020. Frutas y verduras – esenciales en tu dieta. Año Internacional de las Frutas y Verduras, 2021. Documento de antecedentes. Roma. https://doi.org/10.4060/cb2395es