Catalunya gaudeix d'una coneguda tradició boletaire. En arribar les pluges de la tardor, els aficionats a aquesta pràctica, es desplacen als boscos amb l'afany d’omplir de bolets els cistells.

La flora micològica del nostre país inclou, però, espècies tòxiques, algunes molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d’aspecte semblant, fan que cada any, en arribar la temporada dels bolets, es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals.
El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte.

Els bolets comestibles més freqüents a Catalunya:
Els bolets tòxics més freqüents a Catalunya Bolets:

Recomanacions per evitar les intoxicacions
No hi ha regles ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles. L’única forma d’assegurar-se que un bolet és comestible o no és identificant correctament l’espècie, i això s’aconsegueix gràcies al coneixement i l’experiència.
Si es necessita ajut per fer-ho, l’Agència Catalana De Seguretat Alimentària aconsella consultar la Societat Catalana de Micologia, més que guiar-se a través de fotografies i, en cas de dubte, rebutjar sempre collir el bolet.
També és important seguir les recomanacions següents:
Com actuar en cas de sospita d'intoxicació
Davant dels primers símptomes, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s’actuï. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’han eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.
Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores.
Els símptomes varien segons l’espècie que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma.
I recordi: davant de qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic
BIBLIOGRAFIA
AGÈNCIA CATALANA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA. Bolets: si no n’esteu segurs, no els agafeu ni us els mengeu.[En línia] <https://salutpublica.gencat.cat/ca/detalls/Article/20170914-Bolets-si-no-nesteu-segurs-no-els-agafeu-ni-us-els-mengeu> [Consulta: 9 de novembre 2022].
GENERALITAT DE CATALUNYA. Temporada de bolets. .[En línia] < https://web.gencat.cat/ca/actualitat/reportatges/temporada-de-bolets/> [Consulta: 9 de novembre 2022].