|
És el resultat de les interferències que es poden donar entre fàrmac, nutrient o aliment i el pacient.
El consum de certs aliments pot modificar l’eficàcia i la seguretat d’alguns medicaments de forma inesperada, disminuint l’efectivitat o provocant efectes no desitjats i, fins i tot, afectar en l'estat nutricional d'una persona. |

|
Hi ha dos tipus d’interaccions entre aliments i medicaments:
-
Interacció de l'aliment sobre el medicament (IAM): on l'aliment, o els seus components, provoquen un augment o una disminució de l'efecte terapèutic del medicament o provoca efectes indesitjats.
-
Interacció del medicament sobre l'aliment (IMA): en aquest cas, és el medicament el que influeix en com el cos aprofita els nutrients alterant l'estat nutricional del pacient. Aquestes interaccions són més problemàtiques en l’ús de fàrmacs crònics i en poblacions més vulnerables, com les persones grans.
Si coneixem els aliments que poden provocar interaccions amb la nostra medicació, normalment no és necessari deixar de consumir-los, sinó que l’haurem de prendre per separat, deixant unes dues hores de separació entre la seva ingesta.
No obstant, alguns aliments i begudes de consum habitual compten amb interaccions amb alguns medicaments:
-
Begudes alcohòliques: no és recomanable el consum d’alcohol amb qualsevol medicament en general, però es desaconsella especialment en el cas d’àcid acetilsalicílic (Aspirina®), paracetamol i antiinflamatoris no esteroidals, com per exemple Ibuprofè, així com qualsevol antipsicòtic o alguns depressius.
-
Café, te, begudes energètiques i refrescos amb cola: aquestes begudes amb cafeïna, teïna o similars estimulen el sistema nerviós i poden interaccionar amb medicaments que també l’estimulin.
-
Llet i derivats: el calci d’aquests aliments dificulta l’absorció de medicaments com alguns antibiòtics o medicaments per l’osteoporosi, el que pot debilitar el seu efecte.
-
Sal: pot afectar l’acció dels medicaments antihipertensius. Si s’evita la sal en la dieta per recomanació mèdica, cal vigilar amb els medicaments que tinguin un contingut alt en sodi, com els medicaments efervescents.
-
Aliments rics en potassi: quan els medicaments que prenem augmenten els nivells de potassi del cos, es recomana no ingerir certs aliments per no sobrepassar els límits que necessitem. Aquests aliments són, entre altres: plàtan, meló, kiwi, espinacs, alvocat, ametlles, nous, tomàquet o xocolata.
Recomanacions
-
Si prens acenocumarol hauràs de vigilar el consum de vitamina K existent, principalment, en verdures de fulla verda (espinacs, col arrissada, col de cabdell, enciam romana, etc.), per no modificar-ne l'efecte anticoagulant.
-
Si tens un dèficit d'hormona tiroïdal i ets dels que comencen el dia amb levotiroxina, fes-ho sempre en dejú, ja que els aliments en disminueixen l'absorció i, per tant, l'efecte.
-
En el cas del ferro passa una cosa curiosa: per una banda, ajudem a la seva absorció i el seu efecte si ho prenem amb una fruita o verdura amb vitamina C (kiwi, taronja, pebrot…) però farem el contrari si ho prenem amb una font de calci (llet, formatge, iogurt…).
-
Si utilitzes freqüentment laxants o antiàcids, vés amb compte perquè poden disminuir l'absorció de minerals tan necessaris com el potassi i el calci.
-
I, qui no ha pres mai un antiinflamatori-analgèsic de la família dels AINE com l'ibuprofè, naproxè o ketoprofè ? Aquests sempre s'han de prendre amb aliments sòlids i densos, per protegir la mucosa gàstrica del possible dany que poden produir.
-
Has de saber que certs components dels aliments (fibra, calci, ferro…) poden atrapar al medicament al llarg del sistema digestiu i provocar la pèrdua del seu efecte, com passa amb alguns antibiòtics.
-
Fins i tot aliments i plantes medicinals que semblen innocus, com l'aranja i l'herba de Sant Joan, tenen la capacitat d'influir en el metabolisme de molts medicaments, augmentant el risc de toxicitat. Així mateix el consum excessiu de regalèssia pot disminuir l'efecte d'un tractament antihipertensiu.
-
Finalment i molt important, amb els tractaments farmacològics els efectes secundaris dels quals provoquen diarrea, vòmits, disminució de gana..., és imprescindible vigilar el nivell de nutrients (vitamines, minerals, aminoàcids…) per evitar una possible desnutrició per interacció del medicament sobre l'estat nutricional.
I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.
BIBLIOGRAFIA:
DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Com afecten els aliments a alguns medicaments .[En línia]. Barcelona. <https://seguretatdelspacients.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Com-afecten-els-aliments-a-alguns-medicaments-00001> [Consulta: 7 febrer 2024]
CONSEJO GENERAL DE COLEGIOS DE FARMACÉUTICOS DE ESPAÑA. Campañas sanitarias. Interacciones entre alimentos y medicamentos.[En línia]. Madrid. <https://www.farmaceuticos.com/farmaceuticos/farmacia/campanas/interacciones-entre-alimentos-y-medicamentos/> [Consulta: 6 febrer 2024]