CONSELL DE SALUT: AL·LÈRGIA AL POL·LEN

El pol·len és un polsim format per les cèl·lules masculines reproductores de les plantes amb flors i es transporta a través del vent. L’al·lèrgia a aquesta substància és la resposta del sistema immunitari en entrar-hi en contacte per via respiratòria o els ulls.                                                                                  

al·lergia1

Símptomes

La congestió nasal, esternuts, llagrimeig, envermelliment dels ulls... són alguns dels símptomes de l’al·lèrgia al pol·len, molt freqüent durant els mesos de primavera.                                                                                     

al·lergia2

Consells de prevenció 

 

 • Identifiqueu el tipus de pol·len que us provoca al·lèrgia per conèixer millor les plantes que el produeixen i l’època de la seva pol·linització. Així podreu evitar el contacte directe amb el mateix. 

 

 • Consulteu els nivells actuals i les prediccions de pol·len de l’àrea geogràfica on es residiu a:

 

 

 

Mentre dura l’època de la pol·linització:

 

 • Tanqueu les finestres de casa, sobretot durant la nit.

 

 • Procureu no desplaçar-vos en moto o en bicicleta o si ho feu, poseu-vos mascareta. Si aneu en cotxe, feu-ho amb les finestres tancades.

 

 • Si voleu fer activitats a l’aire lliure, eviteu les zones on hi ha plantes que us produeixen al·lèrgia i les hores de màxima concentració de pol·len (de les 5.00 a les 10.00 hores i de les 19.00 a les 22.00 hores).

 

 • Esteneu la roba dins de casa per evitar que s’hi acumuli pol·len.

 

 • Utilitzeu ulleres de sol.

 

 • Renteu els vegetals frescos abans de menjar-los, poden tenir grans de pol·len a la superficie.

 

A tenir en compte

 

 • Els dies de vent, secs i assolellats són els pitjors per la major concentració de pol·len a l’ambient.

 

 • La concentració de pol·len és menor a l'interior d'edificis i a prop del mar.

 

 • Mentre dura la pol·linització, altres estímuls com: refredats, tabac, insecticides, perfums, contaminació i esforços físics, li poden produir símptomes.

 

 • El tabac, en tots els casos és desaconsellable.

 

 • Si nota símptomes fora de l'època habitual consulti amb el seu al·lergòleg, per estudiar si s'ha sensibilitzat a altres al·lèrgens.

 

 • Alguns dels medicaments utilitzats en el tractament contra les al·lèrgies poden causar somnolència i afectar la capacitat de conduir vehicles. Reviseu els advertiments que apareixen a l’envàs i el prospecte dels medicaments.


Al·lèrgia a pol·len de Gramínies

Per l'extensa distribució i el seu grau d'al·lergogenicitat és el pol·len més important.

Presenten reactivitat creuada entre totes, és a dir que les persones al·lèrgiques a Gramínies generalment, ho són a tots els pòl·lens, siguin salvatges (gram, gram d’olor,
dàctil, ussona, margall, escaiola, cua de rata, canya bòrda) o de conreu (Civada, Ordi, Sègol, Blat, Blat de moro).

Per produir símptomes es precisen nivells atmosfèrics de 30 a 50 grans de pol·len por metre cúbic d'aire, encara que quantitats inferiors poden ser suficients per a persones més sensibles.

gram

Durant el període pol·línic la fruita fresca amb pell i sense rentar, pot contenir a la superfície, grans de pol·len impactats que poden ocasionar dermatitis i picor o inflamació de la boca.

 

Al·lèrgia a pol·len de Plàtan

El Plàtan presenta una pol·linització curta i molt intensa al mes d'abril. A la tardor, poden restar petites quantitats de pol·len en relació amb la caiguda de la fulla.

No es coneixen reaccions al·lèrgiques amb altres plantes, i no existeixen problemes amb la ingesta de fruites del tipus plàtans o bananes (malgrat el nom són espècies diferents).

platan

Al·lèrgia a pol·len de Xiprer

El Xiprer pol·linitza a l'hivern i al principi de la primavera, durant els primers mesos de l'any, tota la família de les cupressàcies (Ginebre, Càdec, Savina, Thuja) pot produir símptomes ja que tenen reactivitat creuada.

No tenen reactivitat creuada amb els Pins, família que provoca pocs casos d'al·lèrgia (les lesions a la pell als boscos de Pins es deuen generalment a les restes de processionària, eruga del Pi).

xiprer

Al·lèrgia a pol·len d'Olivera

L'Olivera pol·linitza els mesos de maig i juny, però tota la família de les oleàcies (Fals aladern, Freixe de fulla gran, Olivereta, Lilà) pot produir símptomes ja que tenen un al·lergen comú. El freixe pol·linitza del febrer a l'abril, l'Olivereta del maig al juny, així els símptomes d'al·lèrgia a oleàcies poden aparèixer del febrer al juny.

olivera

Al·lèrgia a pol·len d'Altimira

Provoca al·lèrgia a la primavera i al final de l'estiu (d'agost a octubre).

Els al·lèrgics a l'Altimira poden tenir problemes amb certs aliments com la mel, la camamilla, en infusió o rentats oculars o l’api i la pastanaga.

En alguns pacients es produeix reacció en menjar certes fruites com: poma, meló i síndria.

altimita

Al·lèrgia a pol·len de Blet blanc

La pol·linització es realitza en dos períodes: primavera (maig) i final de l'estiu i principi de la tardor (agost, setembre, octubre).

Les plantes d'aquesta família (Barrella punxosa, Cirialera herbàcia, Salat blanc) tenen un antigen comú, motiu pel qual és freqüent l'al·lèrgia a totes elles.

blet

Al·lèrgia a pol·len de Parietària

És un al·lergen molt potent, el més important de la costa mediterrània i amb poca transcendència a l'interior. Provoca al·lèrgia quasi tot l'any (del març a l'octubre), però principalment a la primavera.

Com el tipus de pol·len és molt semblant al de l'Ortiga, quan es determina la quantitat atmosfèrica de pol·len, s'expressa per a totes les urticàcies, no obstant el pol·len d'Ortiga provoca poca reacció.

parietaria

Bibliografia

GENERALITAT DE CATALUNYA. CANAL SALUT.

Al·lèrgia al pol·len [En línia]. Barcelona. Generalitat de Catalunya, març 2017. <http://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-per-a-tot-lany/consells_per_a_la_primavera/alergia_polen/> [Consulta: 30 de març de 2017]

 

SOCIETAT CATALANA D'AL·LÈRGIA I IMMUNOLOGIA CLÍNICA.

Al·lèrgia a pol·len de gramínies <http://scaic.cat/?p=page/id/30/1>

Al·lèrgia a pol·len de plàtan <http://scaic.cat/?p=page/id/31/1>

Al·lèrgia a pol·len de xiprer <http://scaic.cat/?p=page/id/32/1>

Al·lèrgia a pol·len d'olivera <http://scaic.cat/?p=page/id/33/1>

Al·lèrgia a pol·len d'altimira <http://scaic.cat/?p=page/id/34/1>

Al·lèrgia a pol·len de blet blanc <http://scaic.cat/?p=page/id/35/1>

Al·lèrgia a pol·len de parietària<http://scaic.cat/?p=page/id/36/1>

[En línia]. Barcelona, SCAIC, 2017. [Consulta: 30 de març de 2017]

 

Davant qualsevol dubte podeu consultar al vostre farmacèutic.

Obra Social La Caixa                

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí