PLANTES MEDICINALS

Què és la Fitoteràpia ?

 • La Fitoteràpia és la ciència que estudia la utilització dels productes d’origen vegetal amb finalitat terapèutica, ja sigui per prevenir, per alleujar o per curar un estat patològic, o amb l’objectiu de mantenir la salut.
 • Els principals camps d’actuació són: la cura de la salut, la prevenció i tractament de les malalties (principalment les lleus i les cròniques; en uns casos l’administració de preparats fitoteràpics serà suficient per aconseguir el restabliment de la salut i en altres contribuirà al alleugiment d’alguns símptomes associats) i la millora de la qualitat de vida.
 • En Fitoteràpia s’utilitzen productes d’origen vegetal que presenten una característica bàsica: els seus marges terapèutics són amplis. Inclou productes relativament poc potents o de potència intermitja i exclou aquells amb un estret marge terapèutic. Aquesta característica és fonamental ja que emmarca a la Fitoteràpia com una terapèutica suau, poc agressiva i amb un baix percentatge de efectes secundaris.
 • Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), una planta medicinal és aquella que, en un o més dels seus òrgans, conté substàncies que poden ser utilitzades amb finalitats terapèutiques o preventives o que són precursores per la semi síntesis químico-farmacèutica.

 • Els medicaments a base de plantes, medicaments fitoterapèutics o productes fitoterapèutics són medicaments els principis actius dels quals són exclusivament d’origen vegetal i/o preparats de drogues vegetals.

Plantes medicinals

Quines malalties es tracten més freqüentment amb Fitoteràpia ?

La Fitoteràpia acostuma a utilitzar-se freqüentment en el tractament d’afeccions del:

 • Aparell locomotor: inflamatòries i degeneratives com artrosis, artritis i tendinitis.
 • Sistema nerviós: ansietat, insomni, depressió lleu o moderada, trastorns cognitius, cefalees.
 • Aparell urinari: infeccions, prevenció de litiasis, hiperplàsia benigna de pròstata.
 • Dermatològiques: dermatitis, psoriasis, acne.
 • Sistema digestiu: falta de gana, gastritis, úlceres, diarrea, restrenyiment, colon irritable, afeccions del fetge i vesícula biliar.
 • Sistema metabòlic: sobrepès, hipercolesterolèmia, diabetis del adult.
 • Aparell circulatori: hipertensió lleu, varius, morenes.
 • Sistema respiratori: refredats, grip, bronquitis.

En ser natural, la Fitoteràpia és totalment innòcua ?

 • Existeix una falsa creença que allò que és natural és innocu i no té efectes secundaris. És cert que les plantes medicinals i el seus derivats acostumen a presentar un marge terapèutic ampli, però això no significa que estiguin exemptes d’efectes adversos, interaccions i contraindicacions.
 •  

 • Així mateix, sempre que la patologia ho requereixi, s’haurà d’aplicar sota control d’un professional sanitari.
 •       Plantes medicinals

  Es poden combinar els tractaments fitoteràpics amb altres medicaments?

  • Degut a què algunes vegades poden interferir en els seus efectes (tant en el sentit d’augmentar-los com de reduir-los o inclús potenciar la toxicitat de certs medicaments), convé que únicament es prenguin conjuntament sota el control i assessorament d’un professional sanitari.
  • És aconsellable, com a norma general, comentar amb el seu metge o farmacèutic quan s’iniciï un nou tractament a base de plantes medicinals.

  Són eficaços els preparats fitoteràpics? Són segurs ?

  Plantes medicinals

  • En molts casos la eficàcia i la seguretat dels preparats fitoteràpics està demostrada mitjançant estudis clínics. En altres casos la seva seguretat és coneguda per haver-se aplicat de forma tradicional (durant dècades), sense haver-se descrit efectes secundaris.

  Es poden prendre preparats fitoteràpics en situacions especials com l’embaràs, la lactància o la infància ?

  • Els medicaments s’acostumen a investigar en adults sans. Per motius ètics no s’acostumen a fer estudis durant l’embaràs, la lactància o en nens. En alguns casos existeix evidència de la seva eficàcia i seguretat en aquestes circumstàncies, però en molts d’altres no. 
  • Per precaució, en aquests casos, no s’automediqui i segueixi els consells d’un professional sanitari.

  RECORDI:  

  1. Quan utilitzi una planta medicinal recordi que utilitza un medicament. Per tant, requereix de l’assessorament d’un professional sanitari, com és el farmacèutic, per tal que analitzi la situació en particular a l’hora d’iniciar un tractament. El farmacèutic, per la seva preparació, coneix les plantes medicinals i quan i com han d’utilitzar-se.
  2. Si està prenent altres medicaments, recordi de comunicar-ho al seu metge en cas que vulgui utilitzar plantes medicinals, ja que poden produir-se interaccions entre aquests.
  3. La gent gran, nens, embarassades o mares lactants no han d’utilitzar medicaments a base de plantes medicinals sense consultar prèviament al seu metge o farmacèutic.

   

  Davant qualsevol dubte podeu consultar al vostre farmacèutic.

   

  BIBLIOGRAFIA:

  CAÑIGUERAL S. VILA R. La Fitoterapia racional. A: VANACLOCHA B, CAÑIGUERAL S. Fitoterapia, Vademécum de prescripción. Barcelona: Masson, 2003.

  SOCIEDAD ESPAÑOLA DE FITOTERÁPIA. Preguntas frecuentes – FAQ. [En línia]. Madrid, 2017 < http://www.sefit.es/que-es-fitoterapia/faq-preguntas-frecuentes/ >  [Consulta: 31 de maig de 2017]

  PORTALFARMA.
  Campaña de uso racional de medicamentós a base de plantes medicinales. [En línia]. Madrid, 2016. <http://www.portalfarma.com/Profesionales/campanaspf/categorias/Paginas/introduccionalafitoterapia.aspx >
  Plantas medicinales. [En línia]. Madrid, 2017
  <http://www.portalfarma.com/Ciudadanos/saludpublica/consejosdesalud/Paginas/plantasmed.aspx >
  [Consulta: 30 de maig de 2017]

   


  Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
  Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí