Medicaments i el Sol. Què és la Fotosensiblitat ?

Les vacances d’estiu són unes dates perfectes per gaudir de la platja, la piscina o la muntanya. Cal però, prendre precaucions per tal d’evitar incidents provocats per l’exposició al sol, especialment si s’està utilitzant algun medicament amb capacitat coneguda de fotosensibilització. 

La FOTOSENSIBLITZACIÓ induïda per fàrmacs, és la reacció adversa que es presenta a la pell com a resposta a la interacció de la radiació solar amb substàncies químiques que es troben a la superfície cutània després de l’administració tòpica o sistèmica dels fàrmacs.

Fotosensibilitat

La fotosensibilitat es pot manifestar com a reaccions fototòxiques i com a reaccions fotoal·lèrgiques, en funció del mecanisme fisiopatològic i les manifestacions clíniques:

 1. Reaccions de Fototoxicitat:

El fàrmac dipositat a la pell, absorbeix l’energia lumínica i l’allibera a les cèl·lules cutànies danyant les seves estructures, actuant sobre l’ADN i/o les membranes cel·lulars.

 1. Reaccions de Fotoal·lèrgia:

Per efecte de la radiació, el fàrmac es transforma en un fotoproducte amb poder antigènic que desencadena la reacció al·lèrgica per un mecanisme immune.

La reacció fotoal·lèrgia precisa d’un contacte previ amb el fàrmac fotosensibilitzant i un període de latència en el qual l’organisme es sensibilitza progressivament.

Generalment, les reaccions fotoal·lèrgiques es deuen a medicaments que s’apliquen tòpicament. Una vegada desenvolupada la reacció, també apareix amb l’administració del fàrmac per via sistèmica (oral o parenteral).

Es presenta amb persones amb determinada predisposició i la resposta depèn del sistema immunitari propi de cada individu.

 

CARACTERÍSTIQUES

REACCIÓ FOTOTÒXICA

REACCIÓ FOTOAL·LÈRGICA

Incidència

Alta (95%)

Baixa

Temps d’aparició

Immediata (de 30’ a poques hores després de l’exposició a la llum)

Retardada (de 1-14 dies post-exposició)

Apareix en la primera exposició al fàrmac

Existeix una història de contacte amb el fàrmac en una ocasió prèvia a la que desencadena la reacció en el pacient

Relació dosi resposta

És proporciona a la dosi administrada

No

No depèn de la dosi i pot aparèixer amb nivells d’exposició a la llum més baixos que les reaccions fototòxiques

Lesions

Eritema, edema, vesícules i ampolles amb pruïja, semblant a les cremades solars, a les zones exposades a la llum i poden revertir en 2-7 dies després de suspendre el fàrmac

Vesícules i pàpules eczematoses o erupcions que poden estendre’s a zones no exposades a la llum

Símptomes

Cremor

Pruïja intensa

Hiperpigmentació posterior

Freqüent

i pot durar mesos

Infreqüent

Reaccions creuades amb fàrmacs similars

No

Fàrmacs fotosensiblitzants

Per conèixer els fàrmacs que poden produir reaccions fotosensibilitzants es recomana sempre consultar la fitxa tècnica.

Es pot consultar una taula orientativa d'alguns medicaments que poden causar reaccions de fotosensibilitat AQUÍ.

Cal considerar que alguns principis actius i excipients tòpics també poden produir aquestes reaccions.

De totes les substàncies fotosensibilitzants, cal destacar aquells que tenen més alt risc de produir fotosensibilitat:

Fotosensibilitat

 1. Fàrmacs fotosensibilitzants sistèmics
 • Antiacneics: Isotretinoïna, Àcid Retinoic, Adaptalèn.
 • Antiarítmics: Amiodarona, Quinidina
 • Antibiòtics: Quinolones, Sulfonamides, Tetraciclines
 • Antidepressius: Antidepressius tricíclics (Imipramina Amitriptilina Doxepina, Nortriptilina, Amoxapina, Clomipramina, Protriptilina, Trimipramina)
 • Antineoplàsics: Dacarbazina
 • Antinflamatoris no estereoídics (AINE’s): Piroxicam
 • Antipsicòtics: Fenotiazinas (Clorpromazina, Prometazina, Tioridazina, Perfenazina)
 • Antihipertensius: IECA (Captopril, Enalapril, Fosinopril, Ramipril, Trandolapril)
 • Antidiabètics orals: Sulfonilureas (Clorpropamida, Tolbutamida, Glimepirida, Glipizida, Gliburida, Glibenclamida, Gliclazida, Gliquidona, Glisentida)
 1. Altres Sensibilitzants tòpics
 • Ingredients de cremes solars: benzofenonas

Recomanacions per evitar les reaccions de fotosensibilitat

En el cas que s’hagi de prendre un medicament fotosensibilitzant, cal:

1.    Mínima exposició a la radiació solar, sobre tot durant l’estiu inclòs l’exposició a les fonts artificials de radiació UV.

2.    La utilització de roba adequada, capells, gorres, ulleres de sol de qualitat òptica contrastada.

3.    Recordar que les ombres poden reduir la radiació UV directa, però no la indirecta procedent de superfícies properes, com la neu, sorra, aigua i altres.

4.    Els fotoprotectors tòpics poden complementar les recomanacions anteriors, especialment els d’ampli espectre, que protegeixen de les radiacions UV-A i UV-B. Alguns d’aquests protectors poden causar també fotosensibilitat degut al contingut en: àcid aminobenzoic, cinamats i benzofenones. No obstant, els que contenen avobenzona, diòxid de titani o òxid de zinc es poden utilitzar sense problema, malgrat ser més efectius per a les radiacions UV-A.

5.    En alguns casos pot ser recomanable que, si el medicament fotosensibilitzant és d’una dosi diària, administrar-lo a la nit. D’aquesta manera es reduiria la concentració de fàrmac en els moments de major exposició a la llum solar.

Fotosensibilitat

Davant qualsevol dubte podeu consultar al vostre farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA:

 

COL·LEGI OFICIAL DE FARMACÈUTICS DE TARRAGONA. Fotosensibilització induïda per fàrmacs. [En línia]. Tarragona. http://www.coft.cat/privat/font/descarga.php?file=1154509601.pdf&titol=Fotosensibilitzacio%20induida%20per%20medicaments

DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Fotosensibilitat induïda per fàrmacs. [En línia]. Barcelona 2010. <http://medicaments.gencat.cat/ca/detalls/Article/Fotosensibilitat-induida-per-farmacs> [Consulta: 5 de juny de 2017]

CEDIMCAT. TAULA I. Relació d'alguns medicaments que poden causar reaccions de Fotosensibilitat. [En línia]. Barcelona 2009. <http://medicaments.gencat.cat/web/.content/minisite/medicaments/professionals/2_seguretat_i_medicaments/documents/taulai.pdf> [Consulta: 5 de juny de 2017]

BIM-FARMA COF Pontevedra. Nº 64 Juny 2008. Reacciones de Fotosensibilidad. [En línia]. Pontevedra 2008. <http://www.cofpo.org/tl_files/Docus/Bim_farma/064.pdf> [Consulta: 5 de juny de 2017]

PORTALFARMA. Reacciones Fototóxicas y Fotoalérgicas. [En línia]. Madrid 2017 <http://www.portalfarma.com/Ciudadanos/saludpublica/consejosdesalud/Paginas/2501fotosensibilizantes.aspx> [Consulta: 5 de juny de 2017]


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí