Arriba el fred

Amb l'hivern arriba el fred, fet que pot afavorir l'aparició d'algunes malalties i també de determinats accidents relacionats amb la climatologia, suposant un risc per a la salut. Estar sotmès a baixes temperatures pot afectar el bon funcionament de l'organisme.

Alguns consells que us ajudaran a protegir-vos del fred i a passar un hivern saludable són:

fred

  • Consulteu la previsió del temps per anticipar-vos a les onades de fred.
  • Els dies de fred més intens eviteu sortir de casa si no és estrictament necessari.
  • Si heu de sortir, abrigueu-vos bé. És convenient vestir-se amb diverses capes de roba poc ajustada al cos, abric i calçat impermeable, barret, guants i bufanda o una altra peça que protegeixi la cara i la boca.
  • Eviteu els canvis bruscos de temperatures, especialment en infants, gent gran i persones que pateixen malalties respiratòries.
  • Ingeriu aliments calents, com ara sopes o guisats, per augmentar la temperatura del vostre organisme. També és recomanable consumir aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruits secs.
  • Informeu-vos i tingueu present els horaris dels centres d'atenció primària més propers al vostre domicili.
  • Recordeu que el telèfon 061 de CatSalut Respon atén les 24 hores del dia per donar consells de salut i també informar sobre quins són els centres sanitaris oberts. 

Tingueu cura de la pell

Les baixes temperatures, la manca d'humitat i la calefacció excessiva durant l'hivern perjudiquen la pell i provoquen deshidratació, sequedat, descamació i, fins i tot, petites ferides, com ara talls o clivelles. Per combatre aquests efectes:

  • Hidrateu la pell freqüentment amb cremes, especialment la de la cara, el coll i les mans perquè són les zones més exposades a les inclemències del temps i apliqueu-vos bàlsam als llavis diverses vegades al dia per evitar que s'assequin i apareguin clivelles.
  • El sol no solament és perillós a l'estiu. Per això és important que també utilitzeu protector solar durant els mesos de fred.

fred

Preveniu la hipotèrmia

L'exposició prolongada al fred pot causar hipotèrmia. Quan una persona pateix hipotèrmia el seu cos perd més calor de la que pot generar i la seva temperatura corporal disminueix dels 37 °C normals a menys de 35 °C. Els símptomes més comuns de la hipotèrmia són somnolència, debilitat i pèrdua de concentració, pell pàl·lida i freda, confusió, tremolor incontrolable i freqüència cardíaca i respiratòria lentes.

Els infants, la gent gran i les persones que pateixen malalties cròniques, especialment les que tenen problemes circulatoris o cardíacs, són les que tenen més probabilitats de patir hipotèrmia.

Per prevenir la hipotèrmia cal vestir peces adients per protegir el cos, no dur roba humida ni ajustada, ingerir molt líquid (descartant l’alcohol) i evitar la mala circulació: no fatigant-se, evitar prendre certs medicaments i no consumir tabac.

Davant d'un cas d'hipotèrmia els primers auxilis són de summa importancia. Truqueu immediatament al 112.

Si la víctima està inconscient, s'han d'examinar les vies respiratòries i la circulació, i si fos necessari feu-li el boca a boca o la reanimació cardiopulmonar. S'ha d'escalfar la víctima. Si és necessari, s'ha d'usar el cos d'un mateix per ajudar-la a escalfar-se. No utilitzeu calor directa, com ara aigua calenta, coixinets elèctrics o làmpades de calor, utilitzeu compreses tèbies al coll, pit i enfonal.

Si la persona afectada d'hipotèrmia està alerta i pot empassar amb facilitat, li donarem líquids dolços i calents, no alcohòlics, que ajudin amb el procés d'escalfament. 

A casa, vigileu amb les estufes i calderes

Les calderes i els aparells de calefacció de la llar poden convertir-se en elements de risc si no estan en bon estat o no se'n fa un bon ús. Cal ventilar les estances on hi hagin llars de foc o estufes de gas, carbó, llenya o d'altres materials combustibles. Reviseu l'estat del les calderes, estufes i altres aparells de combustió, així com la xemeneia o sortida de fum.  

fred

Per prevenir el risc d'intoxicació i derivat de l'ús d'estufes de llenya o altres combustibles, instal·leu un detector de fum i de monòxid de carboni. I no acosteu les estufes a prop de les cortines, mobles o llits i matalassos, i eviteu col·locar roba per assecar.

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA:

DEPARTAMENT DE SALU. GENERALITAT DE CATALUNYA. Canal salut. Vida saludable. El fred [En línia]. Barcelona 2018. <http://canalsalut.gencat.cat/ca/vida-saludable/consells-per-a-tot-lany/consells_hivern/protegiu_vos_del_fred/>[Consulta: 7 de gener de 2019]

CONSEJO GENERAL DE COLEGIOS OFICIALES DE FARMACÉUTICOS. Portalfarma. Consejos de salud. Hipotermia. [En línia]. Madrid 2017. <https://www.portalfarma.com/Ciudadanos/saludpublica/consejosdesalud/Paginas/15hipotermia.aspx> [Consulta: 7 de gener de 2019]

 


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí