Són aquells microorganismes vius (bactèries, fongs etc.) que a l’administrar-se en una quantitat i manera adequades confereixen un benefici a la salut de l’individu. Les espècies més utilitzades són:
Els probiòtics poden incorporar-se a un ampli ventall de productes, tant en aliments, com en medicaments i suplements dietètics. Les formes més comunes per a l’administració de probiòtics són els productes làctics i els aliments amb probiòtics afegits, però també hi ha al mercat comprimits, càpsules i sobres que contenen microorganismes en forma liofilitzada.
Què són els probiòtics ?

Com actuen els probiòtics?
Els probiòtics actuen a nivell del tub digestiu estabilitzant la composició de la flora bacteriana intestinal i incrementant la resistència de l’organisme davant els patògens, i millorant i activant les defenses. Els probiòtics produeixen substàncies que ajuden a combatre alguns bacteris potencialment patògens, produeixen vitamines i enzims digestius.
Recomanacions generals d'ús correcte dels probiòtics
Es recomana que el producte que es seleccioni, identifiqui correctament els microorganismes que conté i les seves dosis atès que els efectes clínics dels probiòtics acostumen a dependre de la soca i la dosi administrades.
Utilitat pràctica dels probiòtics
La principal utilitat dels probiòtics és el tractament i la prevenció d’infeccions intestinals, tot i que també han demostrat tenir un paper important en altres malalties digestives no infeccioses així com en afeccions d’altres òrgans (al·lèrgies, eczema, vaginitis...)
Actualment, els probiòtics han demostrat ser útils i beneficiosos en:
Tanmateix, cap estratègia amb probiòtics pot ser considerada com a tractament estàndard per cap patologia. Són necessaris més estudis i de millor qualitat per poder efectuar recomanacions clares.
Són segurs?
En general els probiòtics es consideren segurs, però s’ha de tenir precaució amb població de risc.
No s'han d'utilitzar en pacients greument malalts o immunodeprimits, i utilitzar-se amb precaució durant l'embaràs i en nadons, especialment en els prematurs, pel fet que en pacients més vulnerables podrien produir efectes secundaris indesitjables
Els efectes secundaris més comuns dels probiòtics són restrenyiment, flatulència, singlot, nàusees, infeccions o erupció. No obstant això, amb menys freqüència, també poden donar-se altres potencialment més greus com sèpsia, pancreatitis greu o transferència de resistència als antimicrobians. Per tant, s’han de sospesar els riscos i beneficis dels probiòtics abans del seu ús.
I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.
BIBLIOGRAFIA:
CEDIMCAT. Paper dels probiòtics a la salut. [En línia]. Barcelona. <https://www.cedimcat.info/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=400&lang=ca> [Consulta: 1 de juny 2021].
Guías prácticas de la Organización Mundial de Gastroenterología de probióticos y prebióticos. Febrero de 2017 <www.worldgastroenterology.org/assets/downloads/es/pdf/guidelines> [Consulta: 1 de juny 2021].
National Center for Complementary and Integrative Health. 5 things to know about probiòtics. < https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-probiotics> [Consulta: 1 de juny 2021].
INFAC. Información farmacoterapéutica. Volumen 29 nº 3 / 2021. Probióticos: mucho ruido y ¿cuántas nueces? [En línia]. País Vasco. <https://www.euskadi.eus/contenidos/informacion/cevime_infac_2021/es_def/adjuntos/INFAC-Vol-29-n-3_probioticos.pdf > [Consulta: 1 de juny 2021].